Güncelleme Tarihi:
LAZER GÖZ AMELİYATINA UYGUN BİR ADAY MISINIZ?
Göz bizim en önemli duyu organımızdır. Gözlükler, kontakt lensler veya ameliyat, neredeyse herkesin keskin bir şekilde görmesini mümkün kılar.
Ancak yıllardır gözlük ya da lens kullanan kişiler zamanla bu durumdan sıkılabilir. Görme bozukluğunu düzeltmek için lazer cerrahisi yapılması yaklaşık 30 yıldır bir seçenek olmuştur. LASIK, LASEK ve PRK ve bunun gibi birçok lazerle uygulanan tedavi prosedürü vardır. Göz doktorunun muayenesi sonucunda hasta için hangi yöntemin en iyi olduğuna karar verilir.
Herkes lazer göz cerrahisi için aday değildir. Ameliyat için hastanın bazı koşullara uyması gerekir. Bu koşullara uygun olmamak, istenmeyen sonuçların ortaya çıkma riskini artırabilir.
Ameliyat için; gözlük numaranızda son bir yılda 1 dioptriden fazla değişiklik olmamalıdır ve herhangi bir göz enfeksiyonunun olmaması gerekir. Bu tedavi 18 yaş üzeri hastalara uygulanmaktadır. Hamilelik gibi fizyolojik faktörler lazer ameliyatı için uygun değildir. Lazer göz cerrahisi gözün korneasına uygulanır; bu yüzden kalınlığın ameliyat için yeterli bir seviyede olması gerekir.
LASIK Nedir?
Lazer teknolojisinin gelişmesiyle göz hastalıklarının tedavisi de gelişmektedir. Uzun süredir kullanılmakta olan lazer teknolojisi her göz hastalığı için değişiklik göstermektedir. Halk arasında “göz çizdirme” olarak bilinen operasyonlarda excimer lazer kullanılır.
Excimer lazer kullanılarak miyop, hipermetrop veya astigmat tedavisi yapılabilir. LASIK, excimer lazer kullanılarak yapılan bir operasyondur. Günümüzde en sık kullanılan operasyonların başında gelen bu tedavi biçimi ile hastanın gözlükten ya da kontakt lensten kurtulma şansı vardır. Hem dünyada hem de ülkemizde bu operasyonun bu kadar popüler olmasının sebebi ağrısız, acısız ve iyileşme sürecinin hızlı olmasıdır.
LASIK tedavisi 2 ila 4 dakika sürer. Cerrahi işlem sonrası iyileşme süreci hızlı olur. LASIK tedavisi miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının biri ya da aynı anda ikisine birden yapılabilir. Hasta operasyondan sonra ertesi gün günlük yaşantısına dönebilir ve gece hastanede kalmaz.