Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2008 11:15
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki 35 bin köyü yakın takibe alarak, köylerin sağlık haritasını çıkartıyor.
Sağlık Bakanlığı, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, “Sağlıklı Köyler Projesi” başlattı.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü proje için köylerdeki mevcut sağlık sorunlarının ve olası risklerin belirlenmesi amacıyla “Köy Ziyaret ve Değerlendirme Formu” hazırlandı.
Bakanlık, bütün illerin valiliklerinden, köylerde görülen hastalık türleri, şebeke sularının durumu, mezarlıkların köye uzaklığı, zehirli böceklerin yaygınlık alanı gibi çeşitli konularda bilgi istedi.
GİDİLMEYEN KÖY KALMAYACAK
Sağlık Bakanlığının görevlendirdiği ve aralarında biyolog, çevre sağlığı teknisyeni, doktor ve sağlık teknisyeninin bulunduğu heyet, 7 Temmuz Pazartesi gününden itibaren Türkiye genelinde 35 bin köyü tek tek ziyaret etmeye başlayacak. Ziyaretler, 30 Haziran 2009'a kadar tamamlanacak.
Heyet, bu ziyaretlerde, köylerde mevcut olan hastalıkları, görülme sıklıklarını, sağlık açısından risk faktörlerini belirleyecek ve bu konuda önleyici ve koruyucu tedbirlerin neler olabileceği yönünde inceleme yapacak.
Muhtarlarla birlikte yapılacak ev ziyaretlerinde vatandaşlara, o köye ait sağlığı tehdit eden unsurlar anlatılacak, alınabilecek tedbirler hakkında bilgi verilecek.
FORMDAKİ SORULARLA “SAĞLIK” MASAYA YATIRILIYOR
Değerlendirmelerin yapılabilmesi için hazırlanan “Köy Ziyaret ve Değerlendirme Formu” 25 ana sorudan oluşuyor.
Arazinin yapısı, toprağın türü, erozyon ve sel olasılığı, evlerin inşa biçimi ve yörenin iklim özellikleri gibi kapsamlı soruların da bulunduğu formda, ayrıca şu sorulara cevap aranıyor:
-Köyde sağlık kuruluşu var mı? Köyün, en yakın yataklı tedavi kurumuna mesafesi ne kadar?
-Köyde çalışan kamu personeli sayısı nedir?
-Mevsimsel göç konaklama yerlerinde içme suyu ve tuvalet var mı?
-İçme ve kullanma sularının durumu nedir? Şebeke var mı, su nereden temin ediliyor? Kaynak koruması yeterli mi, kirlenmeye maruz kalıyor mu? Suyun kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapılıyor mu? Klorlama yapılıyor mu? Ortak su deposu kullanımı var mı?
-Yer üstü sularının durumu nedir? Suyu kirletici etken var mı? Kirlenen sular tarımda kullanılıyor mu?
-Mezarlıklar, yer altı su kaynaklarına en az 250 metre mesafede mi?
-Atık suların izolasyonu ne şekilde yapılıyor? Atık sular çevreyi kirletiyor mu? Tuvaleti olmayan konut var mı? Kanalizasyon çıkış suyu nereye veriliyor?
-Çöpler nasıl izole ediliyor? Bulaşıcı hastalık nedeni ile ölen hayvanlar çıkarılamayacak kadar derine ve üzeri sönmemiş kireç dökülerek kapatılıyor mu? Gübreliklerin üstü kapalı mı?
-Tarımda zirai ilaç kullanılıyor mu?
-Köy yakınında baz istasyonu var mı? Yüksek gerilim hattı var mı?
-İlköğretim okullarının durumu nedir, buraya içme suyu nasıl temin ediliyor?
-Köy halkının sağlığını olumsuz etkileyen bir durum var mı? Bu sorunlardan kaynaklanan bir hastalık ya da ölüm var mı? Sık meydana gelen zehirlenmeler neler?
-Yerleşim yerlerindeki işletmelerin durumu nedir?
-Cami, kütüphane ve köy odası gibi yerlerin bakım ve temizliğinden sorumlu bir kişi var mı?”
“KÖYÜNÜZDE KENE VAR MI?”
Formda, Türkiye'de son yıllarda sık rastlanan ve ölümlere yol açan “kene” hakkında da sorular bulunuyor.
“Vektör Kemirici ve Başıboş Hayvanların Durumu” başlığında değerlendirilen bölümde, hastanelere ulaşamayan vakaların yerinde tespit edilebilmesi için “Köyünüzde kene var mı?”, “Başıboş hayvan bulunuyor mu?” ve “Vektör mücadelesi için ilaçlama yapılıyor mu?” gibi sorulara yanıt aranıyor.