Kötü anılarınız mı ağrı yapıyor?

Güncelleme Tarihi:

Kötü anılarınız mı ağrı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 10:37

Travma sonrası stres bozukluğunu başarıyla iyileştiren EMDR terapisi, başta yaygın ağrılar olmak üzere pekçok belirtiyle seyreden fibromiyalji için de umut oldu. EMDR Araştırma Vakfı’nın (EMDR Research Foundation) koyduğu 25 bin dolar tutarındaki araştırma ödülünü, EMDR’nin fibromiyalji hastalarındaki etkisini araştırmaya yönelik projesiyle Davranış Bilimleri Enstitüsü aldı.

Haberin Devamı

EMDR savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olayların yol açtığı duygusal sorunların çözülmesinde kullanılan bir yöntem. Türkiye’de de uygulanan EMDR, anılarla uğraşıyor. Geçmişte yaşanan ve güne taşınan bazı olay ve anılar üzerinden gidiyor.

Kötü anılarınız mı ağrı yapıyor
Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucu Başkanı Emre Konuk, EMDR’nin kronik ağrı, Fantom ağrısı, migren, kronik yorgunluk, sematoform bozukluklar (nedensiz, yaygın ağrılar) da etkili olduğunu belirterek, “EMDR ile ilgili
literatür giderek genişliyor. Daha önce yaptığımız Migren ve EMDR Araştırması bizi en çok heveslendiren çalışma oldu” dedi. Projenin hedefinin literatürde “tıbben açıklanamayan semptomlar” kategorisinde yer alan hastalıklar olduğunu belirten Konuk, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Migren, sedef, fibromiyalji gibi hastalıkların nedenleri tıbben tam olarak ortaya konamıyor. Bu hastalıklar literatürde “tıbbi hastalıklar” olarak geçiyor ve bunlara “yakalananlar” da doğal olarak hekime başvuruyor. Ancak bu hastalıkların ortak özelliği, nasıl ortaya çıktıklarının tıbben kesin bir açıklamasının olmaması. Biz bu hastalıklara travma perspektifinden bakıyoruz. Yani, söz konusu sorunların yaşanmış olumsuz yaşam olaylarıyla (travmalarla) ilgili olduğunu var sayıyoruz. Terapi yöntemi olarak EMDR’ı seçme nedenimiz de bu zaten.”

EMDR NEDİR?
Anılara karşı duyarsızlaştırma

EMDR’ninTürkçesi, Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırmave Yeniden İşleme. Yöntemde geçmişte yaşanan ve güne taşınan bazı olay ve anılar değerlendiriliyor. Bunların yol açtığı hoş olmayan duygular veya bedensel duyguları zayıflatarak, acı vermesinin önüne geçiliyor. Basitçe kişi acı veren anısıyla güvenli bir ortamda yüz yüze geliyor. Böylece üzerine gidebilme ve üstesinden gelmek için harekete geçme cesareti buluyor. Mevcut stres faktörünü tetikleyen uyarana karşı duyarsızlaştırılıyor.

MİGRENDE ELDE EDİLEN BAŞARI İLHAM VERDİ

Sivas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden psikiyatrist Dr. Önder Kavakçı EMDR terapisinin fibromiyaljiyle ilgili etkinliğini sınayan ilk uygulamaları yaptı. Psikolog Zeynep Zat da başarılı sonuçlar elde etti. Davranış Bilimleri Enstitüsü ekibi bu çalışmaları yurt dışı kongrelerde sundu. Migren tedavisindeki sonuçlardan da cesaret alınarak, fibromiyalji tedavisinde EMDR terapisinin etkinliğini inceleyen geniş kapsamlı bir araştırma yürütmek istedi. EMDR Araştırma Vakfı yetkilileri “tıbben açıklanamayan semptomlar” adı altında toplanan hastalıkların ve özellikle bedensel ağrılar çekenlerin tedavisinde, EMDR terapisinin kullanımına dair bilgileri artırması açısından bu araştırmayı değerli buldu ve fonla destekleme kararı verdi. Böylece
2014 yılı EMDR Avrupa İnsani Yardım Ödülü verildi.

Haberin Devamı

Araştırma Davranış Bilimleri Enstitüsü ekibinden Psikolog Zeynep Zat’ın koordinatörlüğünde Sivas Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haliç Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri kliniğniden uzman ve hastalarla sürdürülecek.

Kötü anılarınız mı ağrı yapıyor

EMDR EN SON SOMA’DA KULLANILDI

Emre Konuk ve ekibi EMDR’yi Soma’da madenci aileleri ve Suriyeli mültecilerle, daha önceki yıllarda ise Marmara depreminde kullandı. Ayrıca Lübnan, Filistin, Kenya, Tayland, Kamboçya gibi travma yaşanan bölgelerde eğitim ve psikolojik yardım çalışmalarında bulundu. Emre Konuk ve ekibinin bu alanda yazdıkları makaleler, yabancı bilimsel yayınlarında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!