Güncelleme Tarihi:
Etkinliğin açılışında konuşan İtalya Milano San Rafael Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ottavio Alfieri, mitral kalp kapak tamiri hakkında bilgi verdi.
YÜZDE 95 BAŞARILI VE SORUNSUZ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ
Alfieri, bu tekniğin çok basit ve uygulanabilir, herkes tarafından yapılabilecek bir yöntem olduğunu belirterek, "Mitral kalp kapak tamiri sonrası kişi, diğer kişilerle aynı şeyleri yapabiliyor. Yaşam süreleri diğer kişilerle aynı. En ufak bir olumsuzluk yok. 20 yıldan bu yana 12 bin mitral kalp kapak tamiri yaptım. Hastalarda yüzde 95'in üzerinde başarılı oldum. Hastalar daha sonra normal yaşamlarına devam etti" diye konuştu.
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Köksal da hastanelerinde mitral kalp kapak tamirinin uzun zamandır yapıldığını belirtti.
Köksal, ancak bunun yeterli sayıda olmadığını, bunu artırmak için atölye çalışmasının düzenlendiğini anlattı.
Mitral kalp kapak tamirinin, kalp kapağı hastalıklarında mekanik kapak takmak yerine hastanın kendi dokusuyla tamir yöntemini olduğunu dile getiren Köksal, "Ameliyat riskleri çok çok düşük. Dolayısıyla mümkün olan durumlarda hastanın kendi dokusunu kullanarak kapağı tamir etmek çok önemli. Ancak kapağın dokusu buna uygun olmalı" ifadelerini kullandı.
CERRAHLAR AMELİYATI EKRANLARDAN CANLI OLARAK İZLEDİ
Atölye çalışmasıyla kalp cerrahlarının, kalp kapağı hastalıklarında mekanik kapak takmak yerine hastanın kendi dokusuyla tamir yöntemi konusunda eğitilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, 32 ve 37 yaşındaki erkek hastalara mitral kalp kapağı tamiri yapılarak ameliyat, atölye çalışmasına katılan cerrahlara ekranlardan canlı olarak izlettirildi.