Güncelleme Tarihi:
Finlandiyalı bilim adamlarının araştırması, düzenli olarak klasik müzik dinlemenin beyinde hafıza ve öğrenmeyle bağlantılı bir genin faaliyetini artırdığını, ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarına yol açan genlerin faaliyetini azalttığını ortaya koydu.
MOZART DİNLETİLERE ARAŞTIRMA YAPILDI
Bilim adamları, klasik müziğe aşina olan ve bu müzik türüne ilgi duymayan katılımcılara Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın 20 dakikalık 3 numaralı Sol Majör Keman Konçertosu'nu dinletti. Katılımcıların kan örnekleri eseri dinlemeden önce ve dinledikten sonra incelendi.
DOPAMİN HORMONU ARTIYOR
Eseri dinledikten sonra klasik müzik tutkunlarının öğrenme ve hafıza becerilerini artıran dopamin hormonunu salgılayan genlerin faaliyetinde artış gözlendi. Bilim adamları, bu durumun bunama ve hatta Alzheimer hastalığı riskini azalttığını belirtti. Ayırca klasik müzik sevenlerde Parkinson riskini artıran bir genin beyindeki faaliyetinin azaldığı görüldü.
Helsinki Üniversitesi'nden Dr. Irma Jarvela, olumlu etkilerin yalnızca klasik müziğe aşina olanlarda tespit edildiğine dikkati çekerek sonuçların müzikle tedavi konusundaki mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini vurguladı.
Araştırmanın sonuçları "PeerJ" dergisinde yayımlandı.