Güncelleme Tarihi:
ABD’de Massachussetts Institute of Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek ilk 35 biliminsanı arasında gösterilen elektronik mühendisi Doç. Dr. Utkan Demirci, en sağlıklı ve kaliteli spermi bulmaya yönelik olan mikro akışkan bir çip geliştirdi. Halen Stanford Üniversitesi’nde çalışan Demirci ile Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda görüştük. Geliştirdiği çipi doğadan esinlenerek yapan Doç. Dr. Demirci, buluşunu şöyle anlattı:
ÖZEL PARKURDA YARIŞ
“Sperm kadına geçtikten sonra mikro kanallarda yol alıyor. Yumurtaya ilk değebilen iyi sperm oluyor ve onu döllüyor. Biz de ‘Çip bebek’ diye isimlendirdiğimiz sistemle bu kanalları cihaz haline getirdik. Baba adayından alınan sperm örneği mikro çipteki kanala konuyor. Spermler bizim yaptığımız özel bir parkurda yarışıyor. Sona varabilenlerin en iyi DNA’ya sahip, görünümü en iyi spermler olduğunu bilimsel çalışmalarımızla gösterdik. Bu şekilde embriyo oluşturuluyor.”
GEBELİK ŞANSI ARTIYOR
Bu teknolojinin, spermlere zarar vermediğini hatırlatan Doç. Dr. Demirci, böylece sperm azlığı veya düşük kalite sorununun da aşılabildiğini vurguladı. Demirci, “Çiplerin seçim işlemi yaklaşık 30 dakika sürüyor. Halen kliniklerde uygulanan çok sayıda işlemi tek bir basamağa indiriyor. Gebelik şansını 1.5 kat artırıyor” dedi.
Ayda 5-6 bin üretim
DOÇ. Dr. Utkan Demirci ile Dr. Selçuk Kılınç’ın İzmir’deki merkezlerinde ayda 5-6 bin çip üretiliyor. Avrupa pazarı için CE belgesi alan şirket, Rusya, Kuzey Irak ve KKTC’ye de çip teknolojisi satıyor. Hedefleri ABD’den FDA (Gıda ve İlaç Birliği) belgesesi almak. Bunun için 3 önemli merkeze ürünler gönderildi. Dr. Selçuk Kılınç ise, çiplerin zaman ve tedavi maliyetlerini azaltacağını iddia etti.