Güncelleme Tarihi:
ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kış aylarında terlemenin azalması nedeniyle vücut ısısının kontrolünü güçleştirdiğini, bunun içinde fındık, fıstık gibi yiyeceklerle bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
KIŞIN VİTAMİN İHTİYACI ARTIYOR
Kış aylarında vücudun daha çok vitamine ihtiyaç duyduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt, "Kış aylarında terlemenin azalması vücut ısısının kontrolünü güçleştirmektedir. Vücut ısı kontrolünü sağlamak için çikolata, gofret gibi market ürünleri yerine ceviz, badem, fındık, fıstık, kuru meyve gibi besinler tercih edilmelidir. Aynı zamanda vücut ısı kontrolü için bol sıvı tüketimi unutulmamalıdır. Her gün en az 2 litre, 10 su bardağı su içilmelidir. Bağışıklık sistemine destekleyen bir diğer vitamin ise E vitaminidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller E vitamini açısından zengindir. Bu nedenle bu besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir" dedi.
D VİTAMİNİ İÇİN 3 KEZ BALIK
Kışın imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez balık yenilmesini de öneren Yrd. Doç. Dr. Enginyurt şöyle devam etti:
"Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olmaktadır. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez yenilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra grip ve soğuk algınlığının belirtilerinin hafifletilmesinde etkili olan papatya, ekinezya, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, su dışı sıvı tüketiminde tercih edilmelidir."