Güncelleme Tarihi:
Vücudun her türlü aktivite ihtiyacını karşılayacak şekilde kiloya göre değil yaşa göre beslenme oldukça önemli. Kişinin yaptığı işin yoğunluğuna göre ve yaşına göre beslenmesi iş verimliliğini ve konsantrasyon becerilerini önemli ölçüde artırarak metabolizma hızını olumlu yönde etkiliyor. Yaşa göre beslenme alışkanlığını erken yaşlarda edinmek vücudun daha sağlıklı bir kapasitede çalışmasını ve ileri yaşlarda daha sağlıklı bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırıyor.
Uzmanlara göre 15-30 yaş aralığında olanların ince bir vücuda sahip olmak için sevdikleri yemekleri tüketmeleri daha kolay. Metabolizma bu yaşlarda hızlı olduğu için belirli porsiyonlarda sevilen yiyecekler tüketilebilir. Özellikle bu yaş grubunda sağlıklı beslenme için en önemli öğünü kahvaltı oluşturuyor.
Hızlı kilo verme adına yapılan öğün atlama ve yanlış beslenme alışkanlıkları ise 40 yaşından sonra kalp sorunlarını tetikliyor. Özellikle gençlerin ve fiziksel aktivitesi yüksek işlerde çalışanların yeteri miktarda protein alımına özen göstermesi gerekiyor. Kemikleri ve dişleri güçlendirmek için yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, brokoli gibi gıdaların yanında badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemiş çeşitleri de bu yaş grubunda olanlar tarafından sıklıkla tüketilmeli.
30-40 yaş aralığında ilerleyen dönemler için kendine yatırım yapmak önem kazanırken kronik hastalıklara karşı vücudu koruyacak besinler tüketmek önemli hale gelmeye başlıyor. Zeytinyağı, fındık ve avokadonun içerisinde bulunan kaliteli yağlar vücudu daha güçlü hale getiriyor. Şekerli ve kalorisi yüksek besinler sınırlandırılmalı, kilo sorunu olanlar ise bu dönemde egzersizi düzenli olarak günlük aktiviteleri haline getirmeliler. Et, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler bu dönem tüketilmesi önerilen yiyeceklerden bazıları.
40-55 yaş aralığında yaşlanma süreci başladığı için düşük yağlı, yüksek lif, antioksidan, vitamin ve mineraller yönünden zengin yiyecekler tüketmek oldukça faydalı. Menopozun yan etkilerini önlemek ve kemikleri güçlendirmek için az yağlı süt, ayran, yoğurt ve cacık beslenme programınızda yer almalı. Et ve kurubaklagillerin yanında sebze ve meyveler en uygun prosiyonlarda tüketilmeli.
55-65 yaş aralığında ise bol proteinin yanında meyve ve sebze tüketerek organların yaşlanmasının önüne geçilmeli, vücuda dinçlik kazandıracak gıdalara yönelmeli. İşlenmiş et ve gıdalardan kesinlikle uzak durulmalı.