Güncelleme Tarihi:
TARIM İLACI KALINTISINA
PROFESYONEL ÇÖZÜMLER
Son günlerde tartışma konusu olan ve tedirginliğe yol açan tarım ilaçları doğru kullanılmadığında içeriğine göre farklı kanser türlerine neden oluyor.
Pestisit yani halk arasında tarım ilacı olarak bilinen bu ilaçlar’ın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmada lösemi, lenfoma, yumurtalık, beyin, göğüs, prostat kanseri gibi kanserlere neden olduğu ortaya çıktı.
Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde ise tarım ilacı kullanılması ülkemizden daha fazla olmasına rağmen kalıntı sorunu ülkemiz ile kıyaslandığında en az düzeyde. Bunun sebebi ise iyi tarım uygulamaları ve denetimin daha yüksek düzeyde yapılması.
Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu bunun sebeplerini ve nasıl düzeltilebileceğini anlattı.
- Çiftçiler son ilaçlama günü ile hasad arasında beklenmesi gereken süreye genellikle uymuyor. Bu da tarımsal kalıntıya neden oluyor.
- İlaçlamada kullanılan ölçüm makinelerinin (hız, damlacık çapı vs.) doğru ilaçlama yapması da hem hasad ile ilaçlama arasındaki süreyi etkiliyor hem de kalıntı miktarını. Ohio State Üniversitesi’nden Prof.Dr.Erdal Özkan ile görüştüğümde Amerika’da yapılan kalibrasyonların dahi sadece % 25-30’unun iyi olduğunu vurgulamıştır.
- İlaç etiketlerindeki yazıların çok küçük yazılması da önemli bir nokta. Amerika’da aynı firmanın ürününde ambalaja yapıştırılmış bilgiler okunaklı, daha büyük harflerle yer alıyor.
- Derya Ulaşoğlu bu sorunun giderilmesi için gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerde bu konuda çalışan Türk akademisyenlerden de yararlanılabileceğini belirtiyor.
- Doğru tarım aleti seçilmesi de tarım ilacı kalıntılarının giderilmesinde önemli.
- Amerika’da ilaçlama işi profesyonel şirketlere veriliyor ve ilaç satış noktalarının minumuma indirilmesi önem taşıyor. Amerika’da satış noktası açmak için çok ağır şartlar istenmektedir. İlaç satış noktaları az ve lojistik depo standardında ve denetleniyor.
- Kalıntıyı azaltan meyve-sebze kurutma yöntemleri tercih edilmeli.
- Marketler kalıntısız ürün satışı hedefi koymalı vea naliz sonuçları paylaşılmalı.