Güncelleme Tarihi:
Keten tohumu ishal, hazımsızlık ya da şişkinlik gibi yan etkilere sahiptir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Alerjik yan etkileri arasında ise kızarma, şişlik ve kaşıntı vardır.
Keten Tohumunu Kimler Kullanamaz?
İnsanlar için faydalı bir besin olan keten tohumunun tüketilmesi önem taşır. Fakat bazı kişilerin keten tohumu kullanmaları önerilmez. Keten tohumu kullanması önerilmeyen kişiler keten tohumuna alerjisi olan kişilerdir. Ayrıca kronik rahatsızlığınız varsa ya da emziren ya da hamile bir kadınsanız da keten tohumu tüketmemeniz gerekir. Eğer çok kullanmak isterseniz mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Aksi takdirde keten tohumu bazı yan etkiler gösterebilir ve vücuda bazı zararları olabilir. Keten tohumunu düzenli ve dengeli tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Her besinde olduğu gibi keten tohumunun da fazlasında zarar olur.
Keten Tohumunun Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?
Keten tohumunun insan vücuduna pek çok faydası olsa da bazı yan etkiler göstermesi de mümkündür. Keten tohumunun yan etkileri:
Anormal hormonal değişiklikler
Alerji ya da alerjiye bağlı kaşıntı, kızarma ya da şişlik
İshal
Hazımsızlık
Bağırsak ya da midede gaz
Midede şişkinlik
Keten tohumunun aşırı tüketilmesi kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Bu da kusma ve dışkıda kan ile karşılaşılmasına sebep olur. Keten tohumu tüketirken az su içerseniz bağırsaklarınızda tıkanma olabilir ve yemek borusu sorunları da ortaya çıkabilir. Gözlerde bulunan kaslar aşırı keten tohumu tüketiminden etkilenir ve hasar meydana gelebilir. Kanser riski de çok fazla tüketildiği artış gösterebilir. Laboratuvar çalışmalarına göre kahverengi olan keten tohumu alerji sebebidir. Nadiren karşılaşılan bir durum olsa da aşırı alerjik bir duruma sebep olarak kusma, bulantı ya da nefes darlığı ortaya çıkabilir.
Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?
İçerdiği yüksek lif ile kan şekerini düzenleyen keten tohumu mideyi dolu tutar ve kilo kontrolüne yardım eder. Yapılan araştırmalarda keten tohumunun meme kanserini de engellediği tespit edilmiştir. İçerdiği lif sayesinde diyabet hastalarının da sıkça tükettiği ve şekerini dengede tutmasını sağladığı bir besin kaynağıdır. Keten tohumunun içinde Omega 3 bulunur ve bu sayede kötü kolesterol seviyesini de azaltır.
Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan keten tohumu egzamalı cilde de uygulanmasında iltihaplı alanları iyileştirir. Düzenli olarak keten tohumu tüketirseniz yumurtalık disfonksiyonu da azalır. İçindeki proteinler sayesinde saç ve tırnak kırılmasını engeller ve göz kuruluğunu engeller. Bağışıklığı artıran keten tohumu aynı zamanda sindirim sorunları üzerinde de etkilidir.