Kendinizi de eleştirin

Güncelleme Tarihi:

Kendinizi de eleştirin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 00:00

Bir eğitim öğretim yılı daha biterken çocuklarda yaz tatili heyecanı, velilerde ise karne endişesi görülüyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar kötü karne için çocukların suçlanmaması gerektiğini belirtirken,  anne babalara da tatili verimli hale getirmek için önemli görevler düşüyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psikolog Özge Merve Türk, yaz tatili öncesinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

 

KARNE KİŞİLİK VE ZEKA GÖSTERGESİ DEĞİL


Çocuklar bir yıllık sürenin sonunda hazırlanma, motivasyon ve organizasyon eksikliği gibi nedenlerle iyi bir karne getirememiş olabilir. Öğrencinin karnesinde zayıf notların olmasını, kişilik ve zeka göstergesi olarak değerlendirmek son derece yanlıştır. Anne babalar başarısızlığa üzülmek ve çocuklarını kırmak yerine, yazın onunla birlikte neler yapabileceklerini planlamalıdır.

 

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZLA BAŞARININ ANAHTARLARINI KONUŞUNU


Ebeveynler çocuğun karnesine baktığında eğer notlarda zayıflıklar görüyorsa mutlaka çocukları ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini konuşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelidir. Veliler çocuklarına onu anladıklarını hissettirmelidir. Karnesindeki kötü notlar nedeniyle çocuklar tehdit edilmemeli ve azarlanmamalıdır. Bunun yerine yeni yıl için nasıl daha başarılı olunabileceği konuşulmalıdır. Bu tutum çocuğu psikolojik olarak destekler ve anne babaya güvenerek iletişiminin de güçlenmesini sağlar.

 

BAŞARISIZLIĞININ SEBEPLERİ NELER OLABİLİR

 

• Ebeveynlerin çocuklarına olan eleştirel, tehditkar, aşırı beklentili tutumları, çocuğun başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

• Ebeveynler arasındaki çatışmalı durumlara çocuğun şahit olması, sorunları çocuk ile paylaşma ve onu taraf olmaya zorlama gibi tutumlar çocuğun psikolojik dengesini bozabilmektedir.

• Kardeş kıskançlığı, ev değişikliği gibi durumlarda da çocuğun kafası karışabilir. Okulda öğretmen ile ilgili, arkadaşlarla ilgili sorunlar olduğunda ve çocuk baş edemediğini hissettiğinde çocuğun akademik başarısı düşebilir.

Haberin Devamı

• Çocuğun evde nerede, ne şekilde çalıştığı yani çalışma ortamı önemlidir. Boş ve düzenli bir masa, bilgisayar ve televizyonun olmadığı koşullar gerekmektedir. Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda bazı çocukların başarısı düşebilmektedir.

• Çocuğun hangi saatlerde ders çalıştığı, mola verdiği ya da yattığı anne baba tarafından bilinmelidir. Okul, çocuğun kendine ait alanıdır. Öğrenme çocuğa aittir. Bazı ebeveynler evde de sanki okuldaymış gibi davranırlar; bu durumda okul alanı ailesel alanı içine almıştır.

• Çocuğun kapasitesi iyi olsa da kafası karışık, endişeli ise dikkati dağılır ve derse konsantre olamayabilir. Depresif bir ruh hali olduğu dönemde sürekli yorgun, uykulu, isteksiz olabilir ya da hiperaktif bir çocuk çok uzun süre ara vermeden dersi takip edemeyebilir.

Haberin Devamı

• Öğrenme bozukluğu yaşayan çocuk geç öğrenir, harf karıştırabilir; okuma ve yazma konusunda güçlükler yaşayabilir ya da bunların dışında çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı bulunabilir.

 

YAZ TATİLİNİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEK ELİNİZDE

 

Tatilde çocuklar için mutlaka zaman ayırılmalıdır. Kaliteli vakit geçirmek için çocuklarla çeşitli oyunlar oynanmalıdır. Oyun, çocuk ile anne baba arasındaki iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebilecek sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlanabilir. Anne babalar çocukların arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilir. Çocuğun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak, eğlenceli zaman geçirmesi motivasyonunun artması için çok önemlidir.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZLA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN 7 ÖNEMLİ KURAL


• Anne baba kendi tutumlarına yönelik içsel bir değerlendirme yapabilmelidir.
• Aile çocukla oyunlar oynamalıdır. Çocuklar spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmelidir.
• Anne babalar yeri geldiğinde çocukları başarılarından dolayı övmeli, ona duydukları güveni göstermelidir.
• Çocuk diğer arkadaşlarının başarısı ya da kardeşleri ile kıyaslanmamalıdır. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir.
• Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir.
• Çocuk için gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda destek alması sağlanmalıdır.  Psikolojik destek almaktan da kaçınılmamalıdır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!