Güncelleme Tarihi:
Radikal'den Mine Tuduk'un haberine göre; yalnızca Türkiye’yi değil dünyayı ayağa kaldıran yüz nakli ameliyatının kahramanlarından, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile eşi ve en yakın çalışma arkadaşı Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Özlenen Özkan, yüzlerini ve tüm organlarını bağışlama kararı aldı.
Yrd. Doç. Özlenen Özkan, “Bebeklikten beri yüzü olamayan hastamız Uğur, ameliyat masasına yattı ve başka bir yüzle kalktı. Ameliyatı yapan hekimler olduğumuz halde, bu durumdan hepimiz çok etkilendik. Bir an bile tereddüt etmeden ben ve eşim yüzümüz ile tüm organlarımızı bağışlamaya karar verdik. Bir umutla, yaşamak için organ bekleyen o kadar çok hasta var ki” dedi.
DÜNYADAN EKİBE TEBRİK VE TEKLİF YAĞIYOR
Operasyondan sonra ekibe Amerika, Brezilya, Tayland ve Belçika’dan tebrikler, ortaklaşa çalışma teklifleri yağıyor. Vücudun yeni yüzü reddetme tehlikesi olduğuna da dikkat çeken Yrd. Doç. Özkan şöyle devam etti: “İlk 10 gün ameliyata bağlı olarak yaşanan teknik sorunlardan dolayı yeni yüzün reddi yaşanabilir. Bu süre geçtikten sonra, 1 yıl içinde sürekli uyum sağlayacak ilaçlar kullanılması gerek. Hiç arzu etmediğimiz bir şey ama, yüzün rededilmesi durumunda ya çok acil başka bir kadavradan yüz bulmak gerek ki bu ihtimal çok düşük ya da hastanın vücudunun başka yerlerinden alınan dokuları yüze taşımak gerekli” diye konuştu.
40 günlük bebekken yüzü yanan 19 yaşındaki Uğur Acar’ı aylardır hem fizyolojik hem de psikolojik olarak birçok testten geçirdikten sonra yüz nakli için kolları sıvadıklarını söyleyen Yrd. Doç. Özkan, “Düşünsenize 19 yıldır bir yüzle yaşıyorsunuz, ama uyandığınızda bambaşka bir yüzle karşılaşıyorsunuz. İnşallah hem fizyolojik hem de psikolojik olarak uyum sağlayabilir. Uğur, yüz mimiklerine kavuşmak için fizyoterapistler ve dengeli bir ruh sağlığı için psikiyatrlarla sürekli terapi halinde olacak. Ama bizi bu noktaya getiren, donörun ailesine çok çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ekip Ahmet Kaya’nın bağışlanan organlarıyla yaptıkları tam yüz ve çift kol ve bacak naklinden önce de dünyada konuşulmuştu. Ekip, 23 yaşında ölen Fatih Demirel’den alınan iki kolu, iş kazasında iki kolu kopan Cihan Topal’a nakletti. Halen üniversitede 150’yi aşkın kişi kol nakli için bekliyor.
Ekip, kadavradan alınan rahmi 21 yaşındaki Derya Sert’e naklederek ‘dünyanın ilk’ rahim nakline imza attı. Derya Sert’in nakledilen rahmine bu yaz aylarında embriyon yerleştirilecek.
O DA BİR TAM GÜN MAĞDURU
Prof. Dr. Ömer Özkan, Tam Gün Yasası nedeniyle muayenehane açtığı için ameliyatı özel izinle yaptı. Üniversitede sadece öğretim üyesi derse girme izni olan Özkan, “Bu konu insanları, bizi yordu. Başbakan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu aradı, önemli olan işimizi yapmaktır, hem siyasi hem de tıp çevrelerinden olumlu tepki alıyor olmamızdır. Bunun bir çözümü bulunacaktır” dedi.
BACAĞI OLMADI AMA ELLERİ YETER
İki kol ve bir bacak nakledilen Atilla Kavdır’ın kızı, 10 yaşındaki Ayşe Esra Kavdır “Babamın elinden tutup gezmek istiyorum. Babamı çok seviyorum” dedi. İki kolu ve bir bacağını 11 yaşında kaybeden oğlunun motosiklet kullanıp her işini kendisinin yaptığını söyleyen annesi Ayşe Kavdır ise umutlu: “Bacağı olmadı ama elleri düzelsin yeter. Oğlum hırslıdır. Çocuklarına, ailesine gelsin bize yeter.”
YÜZÜNÜZÜ NASIL BAĞIŞLARSINIZ?
2238 sayılı yasaya göre, organ bağışı için 18 yaşını doldurmuş olmak ve akli dengesi yerinde olmak şart. Bu kriterlere uyan herkes hastaneler, sağlık müdürlüğü, ehliyet alımı sırasında emniyet müdürlükleri, organ nakli merkezleri ve vakıflarında organ bağışı belgesi doldurulabiliyor.
Kişinin üzerinde, sağlığında organlarını bağışladığına dair belge yoksa yakınlarının rızasının alınarak organ nakli yapılabiliyor. Ancak kişi organlarını bağışlasa da aile istemezse, belge olmasına rağmen organlar alınamıyor.
Ve kadavradan organ nakli için beyin ölümü belgesi şart. Bağışlanan organlar, bakanlığa bağlı Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından acilliği ve doku uyumuna göre uygun alıcıya nakil ediliyor. Kalp, böbrek, karaciğer gibi organların yanı sıra artık nakli yapılabilen yüz, rahim, kol, bacak, nefes borusu, saçlı deri gibi organlar için ise yeni yönetmelik oluşturuldu. Yeni yönetmelik kısa süre içinde yürürlüğe girecek.