Kansere 'sanal bıçak'

Güncelleme Tarihi:

Kansere sanal bıçak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 13:18

Samsun'da kanser hastaları, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi’nde kullanılan ve Türkiye’de sadece 10 tane bulunduğu belirtilen ’Cyberknıfe’ (sanal bıçak) cihazı ile şifa buluyor.

Haberin Devamı

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özden Karaoğlanoğlu, cihazla 4 santimetre ve altındaki tümörlere çok keskin sınırlarla ışın verdiklerini belirterek, "Hastaya operasyonla, cerrahi ile yapılacak işi cihazımız yapıyor. Şimdiye kadar 135 hastamız şifa buldu" dedi

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi’nde 10 ay önce hizmete giren sanal bıçak cihazı ile bugüne kadar 135 hasta şifa buldu. Türkiye’de toplam 10 tane bulunduğu ve kamu hastanelerindeki 5 cihazdan biri olduğu belirtilen sanal bıçak cihazı akciğer, prostat, pankreans kanseri, beyin tümörü tedavisinde kullanılabiliyor.

'1- 5 GÜN ARASINDA TEDAVİ BİTİYOR'

4 santimetre ve altındaki tümörler için bu cihazın kullanıldığını kaydeden Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özden Karaoğlanoğlu, sanal cihazın robotik kollu radyoterapi cihazı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Cihaz çok yönlü olarak ışın verebiliyor. Küçük tümörlerde kullanıyoruz. Yaklaşık bin 200 farklı açıdan hastaya radyoterapi uygulayabiliyoruz. Yüksek teknolojiye sahip bir cihaz. Bununla diğer tüm radyoterapi cihazlarından farklı olarak 1- 5 gün arasında tedavi bitiyor. Bu çok büyük bir avantaj. Diğer avantajı ise milimetrik hataya sahip olması. En az hata ile tedavi yerini belirliyor. Hastanın tümörünün çok ışın alırken tümör çevresindeki normal dokuların çok az ışın alması. Bu da bizi yan etkilerden koruyor. Kanserli hücrelerin dışındaki normal hücrelere çok daha az zarar veriyor. Cihazımız yaklaşık 10 aydır faaliyette. Şimdiye kadar 135 hastamız şifa buldu."

'KARADENİZ BÖLGESİNDE TEK CİHAZ'


Karadeniz Bölgesi’nde tek olan cihaz için bölgedeki illerden hastalar geldiğini dile getiren Uzm. Dr. Karaoğlanoğlu, "Bir seans yarım saat sürüyor. Hasta operasyona alınamayacak bir hasta ise, aynı operasyonun yaptığı işi cihazımız yapabiliyor. Keskin sınırlarla ışın vererek cerrahinin yaptığı işi yapıyor" diye konuştu.

56 yaşındaki Abdulkerim Tontaş da, kendisine pankreas kanseri başlangıcı teşhisi konulduğunu söyleyerek, "5 gün süresince bu cihaz ile tedavi gördüm. Şuan sağlık durumum çok iyi. Kanser kötü bir hastalık ama teşhis ve tedavisi erken olduğu zaman korkulacak bir şey yok. Bu cihaz ile şifa buldum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!