Güncelleme Tarihi:
Tedavi şansı bulunmayan ve kronik bir hastalığı olup da terminal döneme (son aşama) giren hastalar için tıbbi yardımla ölüm hakkı sağlayan ötanazi bazı ülkelerde yasal iken, bazı ülkelerde yasak. Durum böyle olunca yaşama 'katlanamayacak' durumda olan ümitsiz hastalar, 'doktor destekli intihar' için ötanazinin yasal olduğu ülkelerin yolunu tutuyor.
BBC'nin haberine göre, 'İntihar turizmi' olarak da nitelenen uygulama, Kanada Parlamentosunun da gündeminde. 'Doktor destekli intihar' yasa tasarısı parlamentoya sunuldu. Ancak ötanazi hakkını yasalaştıracak olan tasarı ülkeye 'ölmeye gelen' yabancı ülke vatandaşları için geçerli olmayacak.
Ayrıca akıl hastalığı ve psikiyatrik rahatsızlıkları bulunanlar da yasal ötenazi hakkından yararlanamayacak..
KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU DA DESTEKLİYOR
Kanada Yüksek Mahkemesi geçen yıl, doktorların birinin ölümüne yardım etmelerini yasaklayan yasayı hükümsüz kılmıştı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun desteklediği bu yeni yasa tasarısı, Kanada Parlamentosunda oylanmadan önce komite tarafından incelenecek. Kanada Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould, yasanın 'tıp doktorlarının vicdan hakkını' korumayı amaçladığını söyledi.
MAHKEME DOKTORLARIN ÖLÜME YARDIM ETME YASAĞINI KALDIRDI
Bakan, yasanın neden yabancı ülke vatandaşlarını dışarıda tutuğuna ilişkin bir açıklama yapmadı. Geçen sene, British Columbia eyaletinde ölen iki kadının ailelerinin açtığı dava üzerine, mahkeme doktorların ölüme yardım etme yasağını kaldırmıştı.
Mahkeme, doktor destekli intiharı yasaklamanın insanları itibar ve özerkliklerinden yoksun bıraktığına hükmetti. Yasağın kalkmasından önce, Kanada'da intihar danışmanlığı, yardım ve teşvik yasadışı sayılıyordu.
TIBBİ YARDIMLA ÖLÜM HAKKI
Geçen yıl Québec mahkemesi, eyalette hastaların tıbbi yardımla ölüm hakkı tanınabileceği kararı aldı.
Doktor destekli intihar, İsviçre, Almanya, Arnavutluk, Kolombiya, Japonya ve ABD'nin Washington, Calfornia, Oregon, Vermont, New Mexico ile Montana eyaletlerinde yasal.
TÜRKİYE'DE YASAK
Türkiye’de ise 1998 yılında yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'nin "Ötenazi Yasağı" başlıklı 13. maddesine göre, ötanazi yasaklanmış durumda. Söz konusu maddede şöyle deniliyor:
"Tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez. Kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez."