Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2012 11:57
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan, Türkiye'de yaklaşık 20 bin kişinin kalp kapağının değiştirildiğini, oysa 10 bininin kalp kapağı kapağının tamir edilebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Alhan, yaptığı yazılı açıklamada, 24-25 Eylül'de Acıbadem Üniversitesi tarafından “Kalp Kapağı Tamir Atölyesi” düzenlendiğini, etkinliğe Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden yaklaşık 70 cerrahın katıldığını bildirdi.
Brüksel'de çalışan ve kalp kapak tamiri konusunda dünyaca üne sahip Prof. Dr. Gebrine El Khoury'un da katıldığını da vurgulayan Alhan, Türkiye'de son yıllarda sayı azalsa da romatizmal hastalıklar nedeniyle kalp kapağı hastası olan çok sayıda kişinin bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de kalp kapağı tamirinin “yok denecek kadar az” gerçekleştiğini, Türkiye'de yıllık açık kalp ameliyatı sayısının yaklaşık 60-70 bin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alhan, şu bilgiyi verdi: “Tabii ki kapak ameliyatı hem kalpten çıkan ana damar olan aortun kapağı, hem mitral kapak hem de diğer kalp kapaklarını içeriyor. Özellikle ileri yaşta kalp kapağında kireçleme, yırtılma gibi dejenerasyon olan hastaların kalp kapağı onarılamıyor ve kalp kapağı takılıyor. Üzücü olan ise kalp kapağı tamir edilebilecek hastaların da kapağının değiştirilmesi. Tam rakamlar bilinmiyor ama sanıyorum, bu 20 bin kişinin yaklaşık 10 bininin kapağı tamir edilebilir.”
“Onarım, cerrahi olarak zor bir ameliyat”
Prof. Dr. Alhan, kalp kapağı tamir ameliyatlarının teknik olarak zor olduğu için cerrahlar tarafından çok tercih edilmediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Onarım, cerrahi olarak zor bir ameliyat. Yeni yeni yapılmaya başlanıyor. Dünyada bunun örnekleri çok daha önce başladı, ama Türkiye bu açıdan bir miktar geride kalmıştı. Son yıllarda bu tür atölyelerle daha çok tamirle sonuçlanması için çok büyük emek veriyoruz. Bütün dünya gibi biz de öğreniyoruz. Önümüzde çok yol var. Kalp Kapağı Tamir Atölyesi düzenlememizin amacı cerrahları eğitmek. Hastaların da bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Hastaların ve cerrahlardan kalp kapaklarının eğer mümkünse tamir edilmesini talep etmesi çok önemli.”
“Tamir yerine dışarıdan bir kapak koyduğunuz da aslında başka hastalıkları yaratmış oluyorsunuz” diyen Prof.Dr. Cem Alhan, şunları kaydetti: “Hasta mekanik kapak takıldığı zaman ömür boyu kan sulandırıcı ilaç içmek zorunda. Protez kapakta enfeksiyon ve pıhtı atma riski çok yüksek. Hastanın kendi kapağını koruyabilirsek ameliyattan sonra yaşam kalitesi ve yaşam süresi açısından çok ciddi avantalar sağlanmış olur. Hem de gereksiz ilaç kullanımını engelliyor. Yapılan tüm kapak ameliyatlarında tamirin ilk seçenek olması gerekiyor.”