Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 11:21
KALP hastalıklarından korunmak için yemek çeşidini sınırlamak yerine, besinlerin özelliklerine göre tercihte bulunmak gerektiği bildirildi.
Hastalıktan korunmak için yapılan diyetlerde yemeklerin çeşidinin sınırlanması yerine, besinlerin özelliğine dikkat edilmesi önerildi.
Kayseri Tekden Kalp Hastanesi Baştabibi Op.Dr. Kemal Tekden , kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenme için
yemek çeşidinin sınırlandırılmasına gerek olmadığını kaydeden Op.Dr. Tekden besinlerin özelliklerinin bilinerek, tercih edilmesi veya uzak durulacak besinleri şöyle sıraladı:
* Yağlı etler, sakatat, salam ve sosisten uzak durulmalı, derisi alınmış tavuk, hindi ve balıketi tercih edilmelidir.
* Tam yağlı süt, krema, krem peynir ve mayonezden uzak durulmalı, az yağlı süt, kaymaksız yoğurt vve yağsız peynir tercih edilmelidir.
* Hayvansal yağ ve tereyağı yerine, ayçiçek, zeytin, susam, soya ve mısırözü yağı tercih edilmelidir.
* Yumurtanın sarısı yerine beyazı yenilmelidir.
* Pasta ve hamur işlerinden uzak durmalı, ekmek, yağ içermeyen krakerler, tahıllar, makarna ve baklagiller tercih edilmelidir.
* Krema ve sosla hazırlanmış sebze yerine haşlanmış sebze tercih edilmelidir.
* Dondurma, çikolata, patates cipsinden uzak durmalı, meyve suları, çay, kahve, yağsız patlamış mısır tercih edilmelidir
* Yüksek kalorili besinlerin tamamından, aklollü içecek ve sigaradan uzak durmalıdır.