Kalp hastaları sıcak havada neler yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastaları sıcak havada neler yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 10:573dk okuma

Sıcak ve uzun yaz günleri sağlıklı insanlar için keyifli saatler anlamına geliyor. Her ne kadar artan sıcaklıklar zaman zaman bunaltsa da genel anlamda ciddi sorunlar yaşanmıyor.

Haberin Devamı

Ancak yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönem, önlem alınmadığı takdirde kronik hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Artan sıcaklıklar, yeme içme seçeneklerindeki artışla da birleşince özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp damar sertliği gibi sorunları olanlar zor anlar yaşayabiliyorlar. Aile Hastanesi Bahçelievler İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle yaz aylarında en fazla şikayetle karşılaşan hasta grupları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

UZAYAN SOFRALAR VE TATLI MEYVELER DİYABETLİLERE ZARAR VERİYOR

Uzayan günlerde gece geç saatlere kadar yemek yeniyor. Hem uzayan sofralar hem de bu sofralarda bulunan glisemik indeksi yüksek karpuz, kavun gibi gıdalar diyabet hastalarının kan şekerlerinin yükselmesine neden oluyor. Sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etken. Tüm bu nedenlerle diyabetlilerin yaz aylarında beslenmelerine daha çok özen göstermeleri ve güneşin altında çok fazla zaman geçirmemeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

SICAKTA DAMARLAR GENİŞLER AMA KALP HASTALARINDA

Sıcaklara uyum sağlamaya çalışan vücudumuz bazı mekanizmalar kullanıyor. Vücut ısısını düşürmek için cilt damarları genişliyor, cilt kan dolaşımı artıyor ve terleme gerçekleşiyor. Sağlıklı insanların vücut ısısını düşürmede oldukça efektif çalışan bu mekanizma, kalp damar sertliği ve hipertansiyon hastalarında problemlere yol açabiliyor. Kalp bu yeni duruma ayak uydurmak için daha hızlı çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum da kalp ritim problemlerine, kalp krizlerine, tansiyonda düşme ya da ani yükselmelere, beyin kanamalarına ve felçlere yol açabiliyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖZEL YAZ ÖNERİLERİ

VÜCUDUNUZUN UYARILARINI DİKKATE ALIN

Unutmayın ki, yaz aylarında kalp krizi ve inme gibi problemler daha sık yaşanıyor. Bu nedenle vücudunuzun sizi uyardığı durumları dikkate almalı ve olası sağlık problemlerinize eğilmelisiniz.

KARDİYAK MUAYENEDEN GEÇİN

Özellikle eforla ilişkili göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetiniz varsa ya da baş ağrısı şikayeti yaşıyorsanız bu dönemde mutlaka kardiyak muayeneden geçmelisiniz.

Haberin Devamı

TATİL PLANINIZI KONTROL SONRASINA BIRAKIN

Kalp damar hastalığı ya da hipertansiyon probleminiz varsa tatil planlarınızı mutlaka rutin kontrolünüzden sonraya bırakın.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınması uzun dönemde cilt problemleri ve belki de cilt kanserine yatkınlık yaratabiliyor. Bu saatlerde mümkün oldukça dışarıda kalmayın. Mecbur olduğunuz takdirde ise şapka, UV ışınları süzen gözlük ve yüksek faktörlü koruyucu kremler ve açık renkte kıyafetleri tercih edin.

BOL SIVI TÜKETİN

Aşırı terleme sıvı kayıplarına, güneş yorgunluğuna belki de ileri derecede kayıplarla birlikte güneş çarpmasına ve cilt yanıklarına da sebep olabiliyor. Bu dönemlerde sıvı açığını kapatmak için bol miktarda sıvı tüketin. Efor sarf edilecek işleri daha serin zamanlara bırakın.

Haberin Devamı

DOKTORUNUZA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAYIN

Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa ve oruç tutmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Sıcak ve uzun yaz günleri, susuzluk, uzamış açlık gibi diyabet ve kalp hastalarında koma ve ölüme kadar varan sonuçlara yol açabiliyor.

SAĞLIKLI OLSANIZ DA ORUÇLUYKEN BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa da oruç tutarken susuzluk ve açlık nedeniyle daha çok baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sahurda bol miktarda sıvı için, tok tutacak yiyeceklerden tüketin, mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmeyin ve özellikle de fiziksel hareket gerektiren işlerden kaçının.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!