Güncelleme Tarihi:
KISA ZAMANDA İKİ KALP AMELİYATI RİSKLİ
Büyük tehlike atlatan Yıldırım bu ameliyatla hayata döndü. Ancak bir süre sonra eforla nefes almada güçlük çekince yapılan tetkiklerde sağ ve sol karıncık arasındaki duvarda, bıçaklanmaya bağlı bir delik olduğu saptandı. Sözkonusu delik nedeniyle temiz kanın bir kısmı, buradan geçerek sağ karıncıktaki kirli kanla karışıyordu. Hastane hastane dolaşan Yıldırım’a hep açık kalp ameliyatı önerildi. Kısa zamanda iki kalp ameliyatı riskliydi. Açık kalp ameliyatı için göğüs kafesi boydan boya açılması, kalbinin durdurulup, kalp ve akciğer pompasına bağlanması gerekecekti.
DÜNYADA ÇOK AZ YAPILIYOR
Prof. Dr. Naci Öner, “Biz çocuk kardiyologları olarak doğumsal kalp hastalıklarıyla ilgileniyoruz. Bu doğumsal değil, travmayla oluşan bir delik ama bizim kapatabileceğimizi düşünmüş cerrah arkadaşlar. Travmatik deliklerde tıpa tedavisi çok yaygın değil. Travmatik delikler tünel şeklinde oluyor ve kataterle geçmek çok zor. Dünyaya da sayılı yapılan işlemlerden. Ben de yayın yapmayı düşünüyorum” dedi.
AMELİYATTAN BİR GÜN SONRA TABURCU OLDU
Kalp ve damar cerrahı Yıldırım’ı Gaziosmanpaşa Hastanesi çocuk kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Naci Öner’e yönlendirdi. Bebek ve çocuklarda doğuştan olan sözkonusu kalp deliklerini ameliyatsız kapamamada deneyimi bulunan Prof. Dr. Öner, Yıldırım’ın kasığından girerek deliği kapamayı deneyebileceğini söyledi. Prof. Dr. Öner, kasık atardamarından ilerleyerek sol karıncığa girdi. Deliği bularak sağ karıncığa geçti. Buradan uzatılan tel, kasık toplardamarından gönderilen bir kementcik vasıtasıyla yakalandı. Böylece atardamardan gönderilen tel, kalpten ve delikten geçirilerek kasık toplardamarından çıkarıldı. Sonra toplardamardan kateter adı verilen büyük bir borucuktan tıpa görevi görecek yaklaşık 12 mm’lik titanyum cihaz gönderildi. Cihazın sırasıyla sol diski sol karıncıkta, sağ diski sağ karıncıkta açıldı. Yapılan boya enjeksiyonlarında cihazın yerinde izlendi ve cihaz deliğin içine bırakıldı. İşlem yaklaşık 3.5 saat sürdü.
"HAYATI BOYUNCA BUNA BAĞLI SORUN YAŞAMAYACAK"
Kontrollerde deliğin tam olarak kapandığını gördüklerini belirten Prof. Dr. Öner, “Hastayı işlemden bir gün sonra da taburcu ettik. Sadece altı ay süreyle cihazın üzerinde pıhtı birikmemesi için basit bir kan sulandırıcı kullanacak. Altı ayın sonunda bunu içmesine de gerek kalmayaca. Hayatı boyunca buna bağlı sorun yaşamayacak” dedi.