Kadınların yüzde 17'si yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınların yüzde 17si yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 10:58

Kadınlarda görülen ve yaygın bir cinsel işlev bozukluğu olan vajinismus, kadının vajina kaslarının kasılarak cinsel ilişkiye izin vermemesi durumudur. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de kadınların yüzde 54'ünün ilk cinsel deneyiminde korku, acı hissettiği, yüzde 17'sinin ise birleşmede uzun vadede sorun yaşadığı tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Süleyman Eserdağ, hastaların genellikle uzun yıllar tedaviden kaçındığı, vajinusmus hastalığıyla ilgili soruları yanıtladı.

- Vajinismus türleri (değişik çeşitleri, tipleri) nelerdir?

Vajinismus değişik şekillerde karşımıza çıkabilen bir cinsel sorundur.

- Primer vajinismus (birincil vajinismus)

Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Bu durum vajinismus hastalarının çoğunda görülmektedir. Yani vajinismus hastalarının çoğu hiç ilişkiye girememiş olup halen "bakire" dirler.

- Sekonder vajinismus (ikincil vajinismus)

Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, kaba bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.

- Aparoni

Haberin Devamı

Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.

- Disparoni (ağrılı penetrasyon, disparonia)

Cinsel ilişki sırasında "ağrı hissetmek" dir. Bazen sekonder vaginismusun altında yatan neden de disparonia olabilmektedir. Ancak eğer ağrılı cinsel ilişkiniz varsa her zaman neden vajinismus olmayabilir. Kesin ayırıcı tanı için deneyimli bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılması şarttır.

Disparoni tecrübeli merkezlerde doğru teşhis sonrasında % 100 tedavi edilebilen bir cinsel problemdir. Genellikle neden psikolojik olmaktan öte jinekolojik bir hastalığa bağlıdır.

- Vulvar vestibulitis sendrom (VVS, Vulvar Vestibulitis)

Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.

Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel himektomi ameliyatı). Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar 10-15 dakikalık bir sürede problemin çözülmesinde etkinlik sağlamaktadır.

Op. Dr. Süleyman Eserdağ

Kadınların yüzde 17si yaşıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!