Güncelleme Tarihi:
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, düzenli olarak bisiklet kullanmanın jinekolojik kanser riskini azalttığını ve insanları birçok hastalıktan koruduğunu söyledi.
"KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER RAHİM AĞZI KANSERİ"
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Tüm dünyada artış gösteren meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanserinin Türkiye’yi de etkisi altına almaya devam ettiğini belirten Çoksüer, “Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü rahim ağzı (serviks) kanserleridir. Meme ve akciğer kanserlerinden sonra da kanser ölümlerinde 3. sırayı alır. Dünya çapında 2 dakikada bir, 1 kadın serviks kanserinden ölmektedir. Korunmak için egzersiz önemlidir” dedi.
“EGZERSİZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR”
Egzersizin, bağışıklık sisteminin var olan kanser hücreleriyle daha etkili mücadele etmesini sağladığını anlatan Çoksüer, “Bisiklet kullanmak kanser oluşma riskini azaltıyor, tümörlerin küçülmesinde etkili ve kanserin tekrarlama riskini azaltıyor. Bisiklet kullandığımızda hızla adrenalin üretilmesini sağlıyor. Adrenalin de doğal öldürücü bağışıklık hücrelerinin hızla tümörlere ulaşmasına yardımcı oluyor. Onun için sağlıklı bir yaşam için bisiklet kullanımı kanser oluşumunu önlemek için önemlidir. Egzersiz, bağışıklık sisteminin var olan kanser hücreleriyle daha etkili mücadele etmesini sağlıyor. Bu bulgu egzersizin hem kanseri önlemede hem de tedavisinde önemli etkisi olduğunu vurgulamıştır” diye konuştu.
“HAFTADA 3 GÜN EZGERSİZ YAPMAK RİSKİ AZALTIYOR”
Gençlik dönemlerinde haftada ortalama 1,33 saat egzersiz yapan kadınların kanserden ölüm riskleri yüzde 16 azaldığının ortaya çıktığına dikkat çeken eden Çoksüer, şunları kaydetti:
“Son yapılan araştırmalar ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, kanser riskini azaltmak için haftanın 3 veya 5 günü orta veya ağır seviyede en az 30 dakika egzersiz öneriyor. Sağlık Bakanlığımız tarafından ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında fiziksel hareketin arttırılmasına yönelik çalışmalar toplum sağlığını korumak için çok değerli çalışmalardır. Ayrıca jinekolojik kanserleri azaltmak için Sağlık Bakanlığımız, bünyesinde Kanser Tarama Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerini (KETEM) aktifleştirerek erken teşhis konularak kanserden ölüm riskini azaltmada çok önemli katkı sağlamıştır ve bu sayede son yıllarda toplumda kanser görülme oranını önemli derecede azaltmıştır.”
“DÜZENLİ OLARAK BİSİKLET KULLANIN”
Sigara ile birlikte alkol alımının kanser riskini arttırdığını da vurgulayan Çoksüer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kanserden korunmak için sigara içmeyin. Kanserden ölümlerin yüzde 30’undan, sigaranın sorumlu olduğunu unutmayın. Alkol kullanmayın ya da en kötü miktarını sınırlayın. Özellikle sigara ile beraber alkol almak kanser riskini oldukça artırmaktadır. Hayatınızda düzenli olarak bisiklet kullanmayı ihmal etmeyin. Bisiklet kullanmak bizi kanser gibi birçok hastalık korur. Bisikleti daha fazla kullanan toplumlarda hava kirliliği ve araçların doğaya verdiği zarar azalır. Bu sayede, çevre kirliliğini azaltıp daha sağlıklı bir dünyaya kavuşabiliriz. Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası kanser mücadelesinde halkımızda farkındalık oluşması, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları içermesi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kadın kanserleri farkındalığı için bisiklet kullanmak ‘1-7 Nisan Kanser Haftası’ toplumda kanserden ölümleri azaltmak için farkındalık çalışmalarına destek vermek toplum sağlığı için çok değerlidir.”