Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2012 13:23
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) bünyesinde kurulan Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (KASAUM) “Obez ve obez olmayan kadınlarda kilogram belirleyen ruhsal toplumsal tıbbi risk etkenleriyle sonuçlarının araştırılması” projesi kapsamında aşırı kilolu kadınlar ücretsiz olarak olarak tedavi ediliyor.
KASAUM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayla Ergin, yaptığı açıklamada, merkez olarak “Kilo kontrolüne yardım” sloganıyla geçen yıl başlattıkları projeyle kadınların en önemli sorunlarından biri olan “obezite” ile mücadele ettiklerini söyledi.
Obezite sorununun Türkiye'de ve dünyada kadınlar için önemli bir sağlık problemi haline geldiğini vurgulayan Ergin, söz konusu proje kapsamında, Kocaeli'deki kadınlarda obezite oranının ne olduğu, kadınlara bu konuda nasıl yardım edilebileceği yönünde çalışma başlattıklarını kaydetti.
Tıp Fakültesi'nden yardım alarak bu projeyi hazırladıklarını anlatan Ergin, projeyi tanıtıcı poster ve afişler hazırlayarak otobüs durakları, alışveriş merkezleri ile halkın görebileceği noktalara astıklarını bildirdi.
Ergin, duyuruları dikkate alan kadınların, üniversitenin klinik araştırma birimine başvurduklarını dile getirerek, “Bir hemşire arkadaşımız başvuruları kabul ediyor. Sonra başvuruları değerlendirmeye alıyoruz. Kilo ve boylarını ölçüyoruz. Tamamı ücretsiz şekilde hastalarımızı bazı testlerden geçiriyoruz. Testlerden sonra onlara randevular ayarlıyoruz. Kadınlar, tıp fakültesinde kadın doğum bölümü, kardiyoloji, psikiyatri ve endokrinoloji bölümlerinde ücretsiz muayene ediliyor” dedi.
Testler sonucunda obezite dışında başka sağlık sorunları olmayan kadınlara bir
diyet programı hazırladıklarını ifade eden Ergin, projeye katılan kadınların, bu programdan sonra da eğitim programına alındığını dile getirdi.
Ergin, kadınlara eğitimde sağlıkı beslenmenin ne olduğu ve obeziteden korunmak için hangi sağlıklı beslenme programının uygulanması gerektiğini öğrettiklerini anlatarak, “Daha sonra da egzersiz programına alıyoruz. 8 hafta boyunca haftada 1,5 gün süren egzersiz programı uygulanıyor. 8 hafta Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu hocalarımızla spor eğitimi yapılıyor. Çalışan hanımlarımız olduğu için genellikle akşamları saat 16.00'dan sonraya aldık. Her hafta ölçümler yapılarak kadınların durumunu takip ediyoruz. Gerçekten kilo veriyor mu, başarılı oluyorlar mı? diye sürekli izliyoruz. Psikiyatrik destek de sağlıyoruz. Bu konuda desteğe ihtiyacı olan kadınlarımız oluyor” ifadesini kullandı.
Hedef 400 kadın
Projenin başarıyla devam ettiğini dile getiren Ergin, “Projeden şu ana kadar 170 kadın yararlandı, hedefimiz 400 kadın” dedi.
Ergin, 400 kadından sonra ara sonuçlar almayı planladıklarını ve ilk başvuran kadına, 6 ay sonra yeniden bakacaklarını dile getirerek, “En az 4, en fazla 12 kilo verenler oldu. Dünyada obeziteyle ilgili birçok programlar yapılıyor. Bizim yaptığımız programın tek ve en güzel özelliği multidisipliner olması, bir çok alandan kişilerin katıldığı bir program olması. Bazı kişilerden aldığımız verilere göre kişi diyetisyene gidiyor, egzersize gidiyor, sonra sıkılıyor, yeterli gelmiyor, diyeti değiştirmek istiyor hoşuna gitmiyor. Motivasyonu kırılıyor” şeklinde konuştu.
Uyguladıkları programda ise bunların hepsinin bir arada olduğunu anlatan Ergin, şunları söyledi: 'Hiçbirinin başka yere gitmesi gerekmiyor. Kilo vermek belli bir dönemi içermiyor, çok uzun periyotlu. Biz onlara yeniden sağlıklı olma davranışı kazandırmaya çalışıyoruz. O nedenle 1 yıl sonra tekrar bakmak gerekiyor. Bu çalışmanın amaçlarından biri de bu. Başvuran kişilere 6 ay sonra tekrar aynı analizleri yaparak nerede sıkıntıları var ne zorluklar yaşıyorlar. Bu konuda başka desteğe ihtiyaçları var mı? Bunları konuşacağız değerlendireceğiz. Bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Belkide de bu Türkiye ilk ve özel bir çalışma.”