Güncelleme Tarihi:
ABD’de yayımlanan yaşam dergisi People, Türk kalp cerrahı Mehmet Öz’ün (52) mutfağına girdi. ABD’nin Emmy ödüllü en çok izlenen gündüz kuşağı programlarından birini sunan Öz, beslenme alışkanlıklarını, sağlıklı yaşam sırlarını ve daha önce yaptığı yanlışları tüm samimiyetiyle paylaştı.
Öz, beslenme düzenindeki miladı üniversite yıllarında bir profesörden aldığı uyarıyla yaşadığını söylüyor. Kahvaltıda şekerli gevrekle güne başlayan, akşam yemeğinde kırmızı et, haşlanmış patates, salça sosu üstüne üç top dondurma tercih eden, atıştırmalıklarına da iki kremalı ve fıstık ezmeli sandviç ekleyince bir anda 7 kilo alan Öz, bu kötü beslenme deneyimi sayesinde doğruyu bulduğunu anlattı.
DONDURMA KESİNLİKLE YOK
Beyzbol ve futbol karışımı “kickball” sporunu bile oynayamayacak dereceye gelince ipin ucunu kaçırdığını farkeden Öz, profesörün “Eğer kötü bir şeyi basit hale getirirsen yapmaya devam edersin” nasihatiyle ilk olarak kremalı sandviç atıştırmalarından vazgeçti. Öz’ün evinde kesinlikle bulundurmadığı besinler arasında zayıf noktası “dondurma” en üst sırada yer alıyor.
Öz’ün gün içinde tükettiği olmazsa olmazları arasında ise kahvaltıda yoğurt, akşam yemeğinde esmer pirinç, brokoli ve balık veya soya peyniri, atıştırma olarak ise her iki saatte bir badem veya çiğ havuç bulunuyor. Öz, Daphne (26), Arabella (21), Zoe (17) ve Oliver (12) isimli dört çocuğuyla da zaman zaman beslenme alışkanlıkları üzerine çatışma yaşıyor. Yeşil yapraklı sebze ve meyveden oluşan taze sıkılmış şekersiz içeceğini tüketmeyi eksik etmeyen Öz, bu alışkanlığı içeceği şekerli tercih eden çocuklarına geçirmekte zorlanıyor. Öz, yıl içinde tatillerde ve özel günlerde kutlamalar şerefine ise bol bol kaçamak yaptığını çekinmeden söylüyor.
'YÜZDE 90 SAĞLIKLIYIM'
Yüzde yüz sağlıklı olmanın mümkün olmadığını kabul eden Öz, kendisinin de oturtması 10 yılını alan düzenli yaşam alışkanlıklarıyla ancak yüzde 90 sağlıklı olduğunu fakat insanların yüzde 20 oranında sağlıklı beslenebildiğine dikkat çekiyor.
ÖZ’ÜN 2 GÜNLÜK DETOKS FORMÜLÜ
Haftasonu boyunca uygulanan formül, Öz’ün önerdiği formüle uygun arındırıcı içecekler, öğün olarak tüketiliyor. İki öğün arası içeceği de bulunan detoks programında en önemli kural ise, akşam 19.00’dan sonra hiçbir şey tüketmemek.
Dr. Öz’ün sağlıklı yaşam için olmazsa olmazları
Buzdolabında olması gereken 5’li
1- Taze sıkılmış meyve suyu: Kahvaltıda içilen taze sıkılmış sebze ve meyve suları, mikrobesinlerin kana karışabilmesi için anahtar işlevi görür.
2- Buğday tohumu: Folik asitten zengin ve yüksek besin değeriyle atıştırma olarak tüketildiğinde gereksiz kaçamakları önler.
3- Organik yumurta: Özellikle besin değeri en zengin kısmı olan sarısı tüketilmeli.
4- Taze otlar: Öz’ün favorisi taze kekik ve biberiye, en basit yemeği bile lezzetiyle süslüyor.
5- Yeşil yapraklılar: Sindirimin düzgün işlemesini sağlayan gizli kahramanlar .
Kilerde olması gereken 5’li
1- Yemişler: Zengin omega-3 yağı içerirler.
2- Yulaf ezmesi: Hem kana yavaş karışır hem de kuruyemişe benzer güzel bir tadı vardır.
3- Bitter çikolata: Zengin antioksidan içeriğiyle kalbi korur.
4- Süper tohumlar: Öz’ün favorileri kenevir, keten ve chia çekirdeği.
5- Baklagiller: Mercimek ve fasulye bağırsaklar için iyi bakteriler içerir ve iltihaplanmaya karşı etkilidir.
Ecza dolabında olması gereken 5’li
1- Bebek aspirini: Günde iki tane alınması dolaşım sistemine yardımcı olur.
2- Omega-3: Ciltten sinirlere tüm hücreleri koruma işlevi büyüktür.
3- D Vitamini: Enerjiyi koruyan, kanseri önleyen ve kilo vermeye yardımcı olan bir hormondur.
4- Multivitaminler: İyi bir diyetin yerini tutamaz fakat vitamin ve besin değeri takviyesi olarak etkilidir.
5- Kalsiyum: Kemikler için hayati önem taşır fakat magnezyumla tüketilmesi gerektiğinden doktora danışarak alınmalıdır.
KAHVALTI
- Armutlu darı
- Yarım fincan yıkanmış darı
- 1 bardak su
- 1 tutam tarçın
- Bir fincanın üçte biri kadar doğranmış armut
- Bir fincanın çeyreği kadar organik süt
ÖĞÜN ARALARINDA DETOKS İÇECEĞİ
(Meyve sıkacağı kullanılması öneriliyor, fakat yoksa da malzemeler iyice öğütülerek ve 2 bardak su ilave edilerek hazırlanabilir. Daha sonra bir süzgeçle süzülüp katı kalan yerlerinden ayıklanmalı)
- Bir fincan kıyılmış karalahana yaprağı.
- 1 fincan kıyılmış turp yaprağı veya pazı.
- Bir fincandan daha az brokoli veya yarım fincan brokoli kökü.
- Yarım fincan ananas.
- 1 sıkılmış limon.
- Yarım fincan rezene.
- 2 büyük salatalık.
- Yarım fincan nane.
ÖĞLE YEMEĞİ
- Arındırıcı taze meyve suyu.
- Yarım fincan süt (Sade ve şekersiz).
- 25 gram kıyılmış ceviz.
- Çeyrek fincan böğürtlen.
- Çeyrek fincan dondurulmuş yabanmersini.
- Çeyrek fincan kiraz.
- Yarım muz.
- Yarım fincan buz.
- Yumuşak bir kıvama gelene kadar hepsi karıştırılıyor.
AKŞAM YEMEĞİ
- Sebze çorbası.
- 6 enginar kalbi.
- 1 fincan karnabahar.
- 1 iyi kıyılmış lahana.
- 1 fincan kıyılmış kuşkonmaz.
- 2 kıyılmış soğan.
- 2 taze kereviz.
- 2 çay kaşığı deniz tuzu.
- Karabiber.
- 2 çay kaşığı rezene tohumu.
- 4 diş öğütülmüş sarımsak.
- 2 çay kaşığı kimyon.
- 2 litre su.
- Kök ve yapraklarıyla kıyılmış 8 maydonoz filizi.
- Hepsi bir kaseye konup önce kaynatılıyor, daha sonra hafif ateşte pişiriliyor