İşitme kaybına yol açan 5 neden

Güncelleme Tarihi:

İşitme kaybına yol açan 5 neden
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 09:55

İşitme kaybı ülkemizde 3 milyon insanın yaşadığı bir sorun. Yaş ile birlikte işitmede azalma çok sık yaşanırken işitme kaybına neden olan başka faktörler de var. Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, işitmenin insan vücudunda meydana gelen en kompleks işlemlerden biri olduğunu belirterek, işitme kaybına yol açan 5 nedeni anlattı, önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 3 MİLYON İŞİTME ENGELLİ VAR

Dış dünya ile iletişim kurmamızın en önemli yolu sağlıklı işitmeden geçiyor. İçinde bulunduğumuz çevreyi algılayıp iletişime geçmemiz için beynimizin dış çevreden gelen sesleri algılaması ve ona göre cevap üretmesi şart. Yapılan araştırmaya göre ülkemizde yaklaşık 3 milyon, dünyada da ise 600 milyon işitme engelli bulunuyor.

İşitme kaybına yol açan 5 neden

İŞİTME KAYBINA YOL AÇAN 5 NEDEN 

1) Yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı

Kulaklığını takıp müziği sonuna kadar açanlar dikkat! Özellikle gençler arasında son derece yaygın olan bu alışkanlık ileride işitme kaybına kadar gidebiliyor. Yine yüksek sese aniden maruz kalanlar ve uzun süre yüksek sesli, gürültülü ortamlarda çalışmak zorunda olanlar da risk altında. Yüksek sesin yol açtığı hasara bağlı işitme kaybı yavaş ve sinsi ilerlediğinden dikkatli olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

İşitme kaybına yol açan 5 neden

2) Orta kulakta sıvı birikmesi

Çocuklarda orta kulakta sıvı birikimlerinden kulak zarına bir darbe ile oluşan yırtıklara, kronikleşmiş orta kulak iltihaplarından orta kulak kireçlenmelerine kadar birçok neden işitme kaybına neden olabiliyor. Bu tür kayıplar genellikle geç çocukluk ve erişkinlik döneminde görülüyor. KBB uzmanları tarafından yapılacak doğru cerrahi müdahalelerle orta kulaktaki sesin iletim mekanizmasını bozan sebepler ameliyatlarla düzeltilebiliyor ve işitme fonksiyonu iyileştirilebiliyor.

İşitme kaybına yol açan 5 neden

3) Genetik ve doğumsal anomali

Genetik faktörlerin yanı sıra iç kulak ve işitme sinirinin anne karnında gelişim bozukluğuna bağlı kayıplar da işitme kaybına neden olabiliyor. İşitme engeli doğuştan ya da çocuğun dil ve konuşma gelişimini tamamlamasından önce ortaya çıktığında konuşma yetisini ve zeka gelişimini de etkiliyor. Bu nedenle ülkemizde de uygulanan yenidoğan işitme taramalarının erken teşhiste önemi büyük. Sorunun erken tespitiyle, işitme cihazı ya da koklear implant (biyonik kulak) gibi önlemler alınarak çocuğun duyma, dolayısıyla konuşma ve zeka yeteneği yeniden sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

İşitme kaybına yol açan 5 neden

4) İlerleyen yaş

Yaşlılık deyince ilk akla gelenlerden biri duyma yeteneğindeki azalma oluyor. Zira her organımızın olduğu gibi iç kulak ya da işitme sinirimizin de ilerleyen yaşla birlikte işlevi azalıyor, bu durum da pek çok yaşlının kendini sosyal hayattan soyutlamasına, içe kapanıp yalnızlaşmasına neden olabiliyor. Oysa genç yaşta duyma yetimizde bazı sorunların belirmesi durumunda örneğin normal sesle konuşulanı anlamamak, söyleneni tekrarlattırmak ve kulağımızda çınlama gibi belirtiler olması halinde işitme testi yaptırarak tedavi görmek yaşlılıkta daha sağlıklı işitmemizi sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

İşitme kaybına yol açan 5 neden

5) Viral enfeksiyonlar

Uzmanlar bazı viral enfeksiyonların da sinirsel etkilenme sonucu işitme kaybına neden olabildiğini belirterek kızamık, kabakulak gibi viral enfeksiyonların işitme organını tutarak kalıcı tipte işitme kayıplarına yol açabileceğini söyledi. Bu tür işitme kayıplarının bazılarında erken müdahale ve tedaviyle işitme fonksiyonunun korunması mümkün olabildiği belirtildi.

 

BAKMADAN GEÇME!