Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 13:32
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, “mutluluk hormonu” olarak bilinen seretoninin kalp hastalığı bulunan kişilerde normal insanların iki misli oranda idrar yolu ile atıldığını tespit ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, seretoninin kalp hastalarında diğer insanlara göre daha fazla oranda idrarla atılmasının metabolizmayı bozduğuna dikkati çekerek, bu hastaların, serotonin içeren mandalina, portakal, domates, süt, hindi eti ve çikolata gibi yiyecekleri daha çok tüketmelerini önerdi.
Yılmaz, kalp krizinde yaş, cinsiyet ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin değiştirilemeyeceğini ancak, kolesterol düzeyinin düşürülmesi, hipertansiyon, diyabet tedavisi, obezitenin önlenmesi, homosistein azaltılması, enfeksiyon tedavisi, sigaranın yasaklanması gibi etkenlerle kalp hastalığı riskinin azaltılabildiğini belirtti.
EVLİLİK VE İNANÇ
Kalp hastalığı bulunan kişilerde, ruhi depresyon, kaygı durumu, düşmanlık duygusu ve sosyal yalnızlık gibi sosyal sorunların bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bu tür kişilerde kalp krizi riskinin de yüksek olduğunu açıkladı.
Yılmaz, evlilik, dindarlık, evcil hayvan sahipliği gibi sosyal bağlantı biçimlerinin kalp hastalığı riskini azalttığını bildirdi.
Prof. Dr. Yılmaz, Gaziantep Üniversitesinde kalp hastalıklarının temel mekanizmalarını araştırmaya yönelik bir deney yaptıklarını belirterek, “Yaptığımız çalışma sonucunda Koroner Arter Hastalığı olan orta yaş grubu hastaların idrarlarında, aynı yaş grubu fakat koroner arter hastalığı olmayan sağlıklı insanlardan, iki kat daha fazla serotoninin idrar yolu ile atıldığını bulduk “ dedi.
Serotoninin hayvan ve bitkilerde yaygın bir şekilde bulunduğunu anlatan Yılmaz, “İnsan vücudundaki toplam miktarının 10 miligram kadar olduğu tespit edilmiştir. Bu miktarın yüzde 95'lik kısmı mide ve bağırsakta bulunur. Mide ve bağırsak dışında kalan serotoninin büyük kısmı, kanda trombositler içinde ve merkezi sinir siteminde bulunur” diye konuştu.