Güncelleme Tarihi:
Yıllardır estetik cerrahi denilince yapay suratlar, yüze sonradan konulmuş gibi duran burunlar ve ifadesi değişmiş yüzler akla geldi. Hep bu yüzden estetik operasyonlar bir tabu halindeydi. Ta ki bu doğallık trendine kadar..
Estetik cerrahlar olarak hastalarımıza her zaman doğal görünen ve kişiye yakışan prosedürleri öneriyoruz ve özellikle son donemlerde hastalarımız da bu yönde taleplerle kapımızı çalıyor. Ancak önemli bir nokta var ki, bazen tüm estetik operasyonların etkisini sıfırlayabiliyor: Kaşlar. Yüzdeki tüm unsurlar mükemmel olsa bile, gözlerin üzerinde ve bakışları değiştirebilen bir bölüm olduğundan profesyonelce değerlendirilerek şekillendirilmesi şart.
PEKİ ESTETİK CERRAHİ AÇISINDAN İDEAL BİR KAŞ NASIL OLMALIDIR?
Oransal anlamda bakıldığında estetik cerrahi literatüründe, kaşı enine üç bölüme ayırdığımızda ilk iki bolum hafif yukarıya meyilli, kalan bolum ise aşağıya meyilli olmalıdır. İki kaşın birbirine yakın uçları diğer uçlara nazaran daha aşağıda durmalıdır çünkü kaşın bitiş noktası ne kadar aşağıda olursa kişi o kadar üzgün ve yorgun görünür.
Her ne kadar kaş sekli dönemsel anlamda farklı trendlerle yönlendirilse de genel kurallara her zaman uyulması gerektiğine inanıyoruz. Keskin açılı kaşlar genellikle yuvarlak yüz hattı olan kadınlarda güzel dururken, yüz ovalleştikçe bu açı da göreceli olarak azalmalıdır. Ayni şekilde uzun ve köşeli yüz hattı olanlar daha düz kaşları tercih etmelidir.
Kaşların şekli ve yerleşimi; kaşlar göz küresinin üst kemik bölgesinin (supraorbital rim) üzerinde hafif eğimlidir ve iç / orta kısmı bitiş kısmına göre daha kalındır. İdeal kaşlarda ‘Supraorbital rim’ dediğimiz göz küresinin üst kemik bölgesi, literatüre göre kaşın dış kısmından 1 cm aşağıda kalmalıdır. Kaşın başlama noktası ise bitiş noktasından 2 cm kadar aşağıda olmalıdır.
Kaş şeklini verirken burun ve göz mesafeleri en önemli kriterdir. Bunu ölçmenin en kolay yolu, burun kanadınızdan kaşınıza doğru dik bir çizgi oluşturduğunuzda (1) kaşın ideal başlama noktasını verecektir. Bu çizgiyi tam karşıya bakarken göz bebeğinden geçecek şekilde açılandırırsanız çizginin (2) kaş ile kesişme noktası ideal kavis noktasıdır. Çizgiyi göz kenarına doğru yatırdığımızda ise kaş ile kesiştiği nokta kaşın bitiş noktasını verecektir (3).
Â
KAŞ ESTETİĞİ VAR MIDIR?
Tüm bu oranlara raÄŸmen bazen kaÅŸlar anatomik bozukluklar sebebi ile ÅŸekillendirilemez. GevÅŸemeler, sarkmalar ve kırışıklıklar nedeni ile kaÅŸa cerrahi yöntemlerle müdahale edilmesi gerekebilir. KaÅŸ estetiÄŸi bu tip vakalarda ameliyatlı ve ameliyatsız olarak ikiye ayrılır. Ameliyatlı prosedürde endoskopik yöntemlerle alın içinden veya askılama yöntemi ile saçlı deriden müdahale yapılarak kaÅŸlar kaldırılır. Ameliyatsız prosedürde en sık uyguladığımız yöntem ise botoks enjeksiyonudur ve bu yöntemle 1-2 dk’da kaÅŸlara istediÄŸimiz kalkıklığı saÄŸlayabilmekteyiz. KaÅŸların ÅŸeklini alması 3-4 günde tamamlanırken, etkisi ise 4-6 ay arası sürmektedir. KaÅŸ estetiÄŸi mutlaka uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır.Â
Â
Â