Güncelleme Tarihi:
Horlamanın yaşı insanlık tarihine eştir. Komik olarak algılanmış ve bu karakterlerin özelliği olarak kullanılmıştır. Örneğin Asteriks horlamasıyla ünlüdür. Horlama gürültülü uyuma, kişinin uyurken çevresine verdiği rahatsızlık olarak bilinir. Horlayan kişi genellikle horladığını kabullenmez çünkü horlamayı kendisine yakıştıramaz.
Horlama nedeniyle doktora gelenlerin çoğu eşleri tarafından doktora götürülürler. Bu konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Kulak, Burun, Boğaz, Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Abdülkadir Göksel, horlamanın bir hastalık olduğunu söylüyor.
Cinselliği etkiliyor
Horlama nedeniyle zamanla cinsel istekte azalma ve kişinin cinsel yaşamında körelme başlar. Horlama sırasında soluk durmaları olan kişinin sekse karşı isteksiz olmasının yanında, horlayarak uyuyan kişiler aynı zamanda kötü birer yatak arkadaşıdırlar. Birçok kişi horlayan biriyle seks bir yana aynı odayı bile paylaşmak istemez. Horlama ve beraberinde uykuda soluk durması hastalığının tek bulgusu cinsel isteksizlik ve performans düşüklüğü değildir. Sabah uyandığında baş ağrıları, yüksek tansiyon, uykuda terleme, bacak kasılmaları, kalp hastalıkları da bu şikâyetlere eklenir. Bu bulgulardan bir ya da birkaçı olan kişiler doktora başvurduklarında sıklıkla bir uyku testi sonrası tedavi planlanmakta ve hastalığın derecesine göre çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Erkekler de daha sık
Horlama daha çok kilolu erkeklerde görülür ve uykuda nefes durmasının eşlik edip etmediği son derece önemlidir. Tedavi planlanırken uyku laboratuarı sonuçlarının yanı sıra, kişinin boy kilo oranı, sigara, alkol gibi alışkanlıkları, beraberinde burun tıkanıklığına yol açan bir neden olup olmadığı araştırılmalı ve gerekirse ilaç ya da yardımcı cerrahi yöntemlerle bunlar düzeltilmelidir.
Tedavi yöntemleri
Yumuşak damak, küçük dil ve burun kaynaklı soluk durması hastalarında büyük oranda cerrahi yöntemlerle tedavi önerilmektedir. Son yıllarda radyo frekans teknolojisi sayesinde günübirlik ağrısız uygulamalar ile horlama tedavisinde son derece başarılı sonuçlar elde etmekteyiz. Ancak hastalığı ilerlemiş ve ameliyattan fayda görmeyeceğini düşünülen hastalarda CPAP denilen uyku maskeleri uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.