Güncelleme Tarihi:
Obezite, çağın en büyük hastalıklarından birisi. Hem beslenme alışkanlıklarının değişmesi hem de gıda üretiminin değişmesi nedeniyle dünyada obezite gittikçe artıyor. Obezite böylesine önemli bir sağlık sorunu haline gelince de, ona yönelik ameliyat yöntemleri altın çağını yaşıyor. Bariatrik cerrahi adı verilen bu ameliyatlarla mide hacmi daraltılıyor ve fazla yemek mümkün olmuyor. Akın Yücel, komplikasyonlarının azalması ve işlemin kolaylaşması nedeni ile, bariatrik ameliyatların son yıllarda çok yaygınlaştığını söylüyor.
MİDE AMELİYATLARI NEDENİYLE VÜCUT ŞEKLİ BOZULUYOR
Kısa sürede çok yüksek miktarda kilo kaybına yol açan bu ameliyatlar sonrasında, gevşeyen deri nedeni ile tüm vücutta şekil bozuklukları oluşuyor. Yücel’e göre, doğru planlama ve iyi bir cerrahi ile vücudu toparlayıp güzelleştirmek mümkün. Seri ameliyatlardan oluşan bu tekniklerin tümüne post-bariatrik cerrahi adı veriliyor. Giderek yaygınlaşan bu işlemler dünyada en çok, obezite sorununu en fazla yaşayan ülke olan ABD’de yapılıyor.
KİLOYU VERDİK YA SONRASI
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, hızlı kilo veren hastalarda 60-70, hatta bazen 100 kiloya kadar kayıp olduğunu söylüyor. Bu kadar kilo veren bir insanın vücudundan ise neredeyse bir vücut daha çıkmış oluyor. Sonucunda ise cilt bol kalıyor ve cilt bolluğu vücudun birçok yerinde deformitelere yol açıyor. Deformasyon en çok karında ve bütün bel çevresinde bollaşma, deri sarkması şeklinde oluşuyor. Aynı şekilde memelerde de boşalma ve sarkma oluyor. Bazen deri bollukları sırtta katlanmalara yol açıyor. Yüz ve boyun sarkıyor, kollar gevşiyor, bacak cildinde özellikle de içlerinde bollaşma meydana geliyor.
Oluşan deformiteler hastanın yaşına, verdiği kilo miktarına ve cilt yapısına göre değişiyor. Gençlerde cilt elastikiyeti daha iyi olduğu için nispeten az deformasyon görülürken, doğum yapmışlarda ve ileri yaştakilerde sorun fazlalaşıyor. Benzer sorunlar erkeklerde de oluyor.
BİR DİZİ AMELİYAT SÜRECİ BAŞLIYOR
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel aşırı kilo kaybı sonrası toparlama işlemlerinde, önce genel olarak değerlendirme yapıldığını belirtiyor. Öncelikli olarak zayıflama sürecinin bitmiş ve kilonun sabitlenmiş olması şartı aranıyor. Bariatrik ameliyatlar ciddi beslenme sorunlarına sebep olabildiği için, sağlık sorunlarının önceden mutlaka çözülmüş olması gerekiyor. Ameliyat öncesinde sigara kesinlikle yasak.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel’e göre, post bariatrik ameliyatlar bir seriden oluşacağı için öncelikle bir planlama yapılıyor; operasyonlar gruplayıp bölünüyor. İlk etapta karın bölgesi için eğer belde arkada bolluk yok ise karın germe işlemi yapılıyor. Ancak belde bolluk var ve popo da çok düşmüşse, karın germe işlemi arkaya doğru uzatılıp gerçekleştiriliyor ve çepeçevre bir doku çıkartılıyor. Bu işleme kemer tarzında doku çıkartılması deniyor. Bu ameliyatla çepeçevre bir iz kalıyor; önde sezaryen izi şeklinde başlıyor, yanlara dönüp arkada tam popo çatalının üstünde bitiyor. Germe işlemi sonucunda karın ve bel çevresinde deri bolluğu gitmiş oluyor; popo yükseliyor ve dolgunlaşıyor, yanlardaki yığılmalar düzeliyor.
İKİNCİ SIRADA MEME AMELİYATLARI VAR
Post bariatrik toparlama ameliyatlarının ikinci safhası, meme dikleştirme… Memelerin içi çok boşalmışsa dikleştirme sırasında protez de konuyor. Bu işlem ise olabilecek en kısa izlerle yapılıyor. Sırt bölgesindeki bollukları almak için mayo içinde kalacak şekilde kesikler yapılarak cilt fazlası çıkartılıyor.
Bacak içlerindeki doku fazlası, dikey bir kesi alınıyor. Bunun sonucunda bacakların iç tarafında pantolon dikişi gibi bir iz kalıyor ve genellikle dize kadar uzanıyor. Kollar için koltuk altından dirseğe kadar uzanan ve kolun iç tarafında kalan bir kesi yapılıp, sallanan bollaşmış deri parçası alınıyor. Yüz ve boyun için ise yüz germe ameliyatı yapılıyor; eğer gerekiyorsa yüze yağ enjeksiyonları da yapıp yüzdeki yumuşak doku kaybı gideriliyor.
AMELİYATLARDA EKİP UYUMU BAŞARI AÇISINDAN ŞART
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, post bariatrik ameliyatlarının planlamasının iki veya üç seansa bölünerek yapıldığından bahsediyor. Karın germe ya da kuşak tarzında doku çıkartılması yapılacaksa, onunla aynı zamanda ya meme ya da kol ameliyatları da gerçekleştiriliyor. İkinci ameliyat da bacaklar ve sırt yapılıyor; yüz germe ayrı bir işlem gerektiriyor. Yüz germe genç hastalara genellikle gerekmiyor. Tüm bu bir dizi ameliyatın başarılı olması için uyumlu çalışabilen bir ekip gerekirken, ameliyat sonrası bakımın iyi olduğu, gelişmiş hastanelerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Doğru planlandığında ve uygun yapıldığında iki üç gün hastanede kaldıktan sonra hasta taburcu oluyor ve bir hafta sonra normal hayatına geri dönüyor. Üç hafta sonra hafif, altı hafta sonra ağır spora izin veriliyor. İzler başta uzun ve belirgin oluyor, ancak zaman içerisinde az görünür hale geliyorlar.
Prof. Dr. Akın Yücel, ameliyatlar aralarının 3-6 ay kadar olmasının önemine değiniyor. Operasyon sonrasında bir takım hareket kısıtlamaları getiriliyor ve korseler veriliyor.
KİLO ALIRSANIZ HER ŞEY BAŞA DÖNÜYOR
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, post bariatrik ameliyatlar sonrasında hastaların kilo alması durumunda vücutta bozulmalar olacağını söylüyor. Bu yüzden işlem sonrasında hastaların kilolarını koruyabilmeleri için, yaşam tarzlarını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor.