Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 11:56
BOĞULMA olaylarının sık sık yaşandığı Karadeniz sahillerinde, ölümlere genellikle aniden ortaya çıkan, ‘kum göçmesi’ olarak da bilinen rip akıntılarının yol açtığı, göğüs boyunda yüzen bir insanın iyi yüzme bilse bile bu akıntıya karşı koyamayarak boğulabileceği belirtildi.
Geçen hafta Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’nin Kumcağız sahilinde Seniya Oyuktaş ile 9 yaşındaki ikiz kızları Gözde ve Gizem’in boğulmaktan son anda kurtarılmasının ardından, dikkatler buralarda yoğunlaşan rip akıntılarına çevrildi. Anne ile iki kızını, plajda zodyak botla gezerken son anda görerek kurtaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çoğunluğunu gönüllülerden oluşturduğu Hayat Kurtarma Timi, bölgedeki uyarı ve denetlemelerini arttırdı.
Hayat Kurtarma Timi’nin sorumlularından Emekli Deniz Astsubayı ve Cankurtaran Dalış Eğitmeni Tayyar Çeltikçi, Karadeniz sahillerinde özellikle çok emniyetli gibi görünen hilal şeklindeki koylarda sık sık rip akıntılarının yaşandığını, boğulmalara da bu akıntıların neden olduğunu söyledi. Çeltikçi, Karadeniz sahillerinde her yıl 100’ün üzerinde insanın bu şekilde boğulduğunu, bir ay içinde de Kandıra sahillerinde 9 kişinin boğularak can verdiğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta anne ile iki kızının da rip akıntısı nedeniyle boğulma tehlikesi atlattığını söyleyen Tayyar Çeltikçi, “Bottaki arkadaşlarımız tam zamanında farketmiş. Eğer o an bot yanlarından geçmemiş olsaydı üçü de boğulabilirdi” dedi.
HİLAL ŞEKLİNDEKİ KOYLAR TEHLİKELİ
Rip akıntısının, genellikle emniyetli gibi görünen hilal şeklindeki koylarda oluştuğunu hatırlatan Tayyar Çeltikçi, akıntının dalga olduğunda şiddetlendiğini, akıntıyla birlikte suyun geri çekilirken alttaki kumu da götürdüğünü ve insanın göğüs hizasında olan suyun bir anda 4-5 kulaç kadar derinleşebildiğini anlattı. Bu gibi durumlarda, akıntının çok kuvvetli olduğunu, en iyi yüzücünün bile dengesini bozabildiğini söyleyen Çeltikçi, “Bu durumla karşılaşanlar kurtulabilmek için sahile doğru yüzmeye çalışınca güçleri kısa sürede tükeniyor ve boğuluyor. Bu durumda sahile paralel sağa ve sola doğru yüzerek akıntıdan kurtulmak gerekiyor” dedi.
Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’ne bağlı Cebeci, Seyrek, Kerpe, Kumcağız gibi plaj bölgelerinde Kocaeli Büyükşehir’e bağlı Hayat Kurtarma Timi’nde hafta sonları yaklaşık 150 kişilik kurtarma timleri görev yapıyor. Çoğu gönüllülerden oluşan timlerde, dalgıçlar, cankurtaran ve yüzme eğitmenleri, doktor ve hemşireler de bulunuyor.