'Herkese farklı ilaç geliyor'

Güncelleme Tarihi:

Herkese farklı ilaç geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 00:00

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, kişiye özel ilaç geliştirmeye hazırlandıklarını, bu tip ilaçların tedavi süresini kısaltıp gereksiz ilaç kullanımını azaltacağını söyledi.

Haberin Devamı

Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’nin termal tedavi imkanları bulunan tek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin bir yıl önce Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde açıldığını, yatırımların yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de önem verdiklerini açıkladı. Prof. Dr. Solak, hastaların doğru ilacı doğru dozda alması gerektiğini, Türkçe’ye ’kişiye özel ilaç tasarımı’ olarak çevrilebilecek farmakogenetik alanda çalışmalar yapıldığını ve AKÜ’nün bu alanda hizmet vermeye başlayacağını anlattı.

'TEŞHİS AYNI İLAÇ AYNI AMA HASTA FARKLI'

Kişiye özel ilaç üretiminin gereksiz ilaç kullanımının önüne geçeceğine değinen Prof. Dr. Solak, "Aynı tanı konulmuş, aynı reçete verilmiş üç hasta düşünelim. Biri bir haftada, biri 15 günde, biri ise hiç ya da uzun süre iyileşmiyor. Tanı aynı, ilaç aynı ama hastalar aynı değil. Hücrelerin belirli bölgelerindeki farklılar nedeniyle hastalar aynı değil. İşte bu durumda kişiye özel ilaç tasarımı başlıyor. Bunun analizi yapılınca fazla ilaç tüketimine ihtiyaç kalmayacak. Herkes zamanında ve süresinde tedavi olduğu gibi yan etkilerden de kurtulacak" dedi.

PORTAKAL KABUĞUNDAN UÇUCU YAĞ

Prof. Dr. Mustafa Solak, ayrıca üniversite yönetimi olarak son 3 yılda 160 milyon TL’ye yakın yatırım yaptıklarını, Afyonkarahisar’da yapımı tamamlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’yle ortak çalışmaları bulunduğunu dile getirdi. Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi ile AKÜ Gıda Kontrol Araştırma Uygulama Merkezi’nin birkaç ay içinde ilk Ar-Ge çalışmasının sonucunu aldıklarını aktaran Rektör Solak, şöyle konuştu:

"Merkezde endemik ve aromatik bitkiler üretiliyor. Afyonkarahisar’ın ve ülkemizin ticaretine katkı sağlayacak, ihracat yaparak cari açığı kapatmaya yönelik üretim yapacak firmalar için ilk numuneleri üreteceğiz. Kekik, nane, kuşburnu, defne gibi bitkilerin uçucu yağlarını elde edeceğiz. Bu yağların kozmetik sahaya ticaretinin yapılması için ilk örnekleri AKÜ üretecek. Çalışmalar kapsamında kısa sürede portakal kabuğundan ilk uçucu yağı ürettik."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!