Her botoks işlemi anlaşılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Her botoks işlemi anlaşılır mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 12:04

Yaşlandıkça yüz bölgesinde sarkma, çizgi oluşumu ve dolgunluk kaybı gibi problemler ortaya çıkar. Bu durumlarda bir çok kişinin aklından botoks geçse de doğal durmayan şiş ve donuk bir yüze sahip olma gibi endişelerden çekinirler. Peki her botoks işlemi anlaşılır mı?

Haberin Devamı

BOTOKS NEDİR?

Botoks, botulinum toksin A’nın marka ismidir. Bu toksinin hafifletilmiş hali olup küçük dozlarda enjekte edildiğinde kaslara giden sinyalleri kısmen bloklar. Dr. Güncel Öztürk gevşeyen kaslar cildin yumuşamasını, böylece kırışıklıkların azalmasını sağladığını söylüyor. Botoks 10 yılı aşkın süredir göz çevresindeki istemsiz spazmların tedavisinde dünya çapında FDA onayıyla kullanılıyor. Bu spazmların tedavisi sırasında kırışıklıkların da giderildiğini fark eden bazı hastalar doktorlarından spazm olmayan kısımlara da enjeksiyon yapmalarını istemişler. Botoks’un kozmetik alanda kullanımı bu gözlem sonucu ortaya çıktı.

BOTOKS NASIL ETKİ EDER?

Her botoks işlemi anlaşılır mı

Vücudun neresinde olursa olsun bir kasın gerilmesi kırışmalara yol açabilir. Özellikle yüzde kasların biraz daha düzensiz dağılması kırışıklıkları meydana getirir. Botox ise deriden geçerek kas dokusuna enjekte edilir. 3 - 4 ay boyunca kaslar üzerinde gevşetici etkide bulunur ve bu sürenin sonunda etkisini kaybeder.

Haberin Devamı

ZAMANLA NE GİBİ ETKİLERİ OLUR?
Botoks etkisini ortalama en az üç 3, en fazla 4 aylık bir süre boyunca gösterir. Sonrasında kas normal haline döner, kırışıklıklar zamanla tekrar gözlemlenmeye başlar. Ancak düzenli olarak uygulanmaya devam edilirse etki süresinde 1-2 aylık bir artış görülüp yeni oluşacak bazı kırışıklıkların da önüne geçilebilir.

BOTOKS NASIL UYGULANIR?

Her botoks işlemi anlaşılır mı

Prosedür sadece birkaç dakika sürer ve anestezi gerektirmez. Bunun nedeni ise botoks’un kendi yatıştırıcı etkisinin yanında enjeksiyonunda kullanılan iğnenin acıyı en aza indirgemek için oldukça ince olması. Tam olarak etki etmesi için 3 ile 5 gün arasında bir süre beklenilmesi gerekir. Tedaviden en az bir hafta öncesinden alkol ve mümkünse en az iki hafta öncesinden aspirin ve inflamatuvar ilaçların kullanımını kesmek morarma riskini düşürmek için önemlidir.

Haberin Devamı

KİMLER BOTOKS YAPTIRMAMALI?
Genellikle hamile ve hamilelik sonrası emzirme dönemindeki kadınlara, myastenia gravis gibi nörolojik hastalıkları ya da kas zaafı olanlara botoks yapılmaz. Bunlar haricinde doktorunuz medikal geçmişinize bakarak engel oluşturacak herhangi bir durum olup olmadığını inceleyecektir.

GÜNLÜK HAYATIMA NE ZAMAN DÖNEBİLİRİM?

Her botoks işlemi anlaşılır mı


Normal aktivitelerinize tedaviden 30 dakika sonra geri dönebilirsiniz. Ancak botoks yaptıran bir kişi birkaç saat boyunca çok yorucu, vücudu strese sokacak hareketlerden kaçınmalıdır. Bunun haricinde herhangi bir sakınca olmasa da morarma riskini minimuma indirmek için prosedür sonrasında 2-4 saatlik bir uzanma ve dinlenme tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Kaynak: Plastik ve rekonstrüktif cerrah Dr. Güncel Öztürk 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!