Güncelleme Tarihi:
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dal öğretim üyesi Prof.Dr.Ahmet Uğur Yalçın, ehir Eczacı Odası'nca düzenlenen ‘Böbrek hastalığı' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi Salonu’nda çok sayıda kişinin izlediği konferansta konuşan Prof.Dr. Yalçın, kronik böbrek hastalığının tüm dünyada giderek önemi artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulayan Prof.Dr.Yalçın, şöyle dedi:
“Kronik böbrek yetmezliğinin gelişimi hastalığın erken dönemlerinde tanı konulup, uygun şekilde yönlendirme yapılırsa çoğunlukla önlenebilir. Bunun için insalarımızın bilgilendirilmeye ihtiyaçları var. Toplumumuzun eksik alışkanlıklarından biri düzenli sağlık kontrolü yaptırmamaktır. Böbrek hastalığının tespitinde yapılan testler çok basit. Aynı gün içinde sonuç alınabilir. Özellikle diyabetik, hipertasnif hastalar, ailesinde böbrek yetmezliği bulunanlar, 65 yaşüstü bireyler, tekrarlayan taş ve idrar enfeksiyonu geçirenler mutlaka düzenli olarak böbrek hastalığı yönünden taramadan geçirilmesi gerekmektedir.”
ORGAN BAĞIŞI ÇOK AZ
Prof.Dr.Ahmet Uğur Yalçın, Türkiye'de 30 bine yakın kişinin diyaliz tedavisi gördüğünü, organ bağışlarının yetersiz kaldığını anlatırken, “Son yıllardaki kampanyalarla organ bağışı dolayısıyla böbrek naklinde bir parça kıpırdama olmuştur. Türkiye'de organ bağışı konusunda biraz Antalya'nın önde gittiği gözlenmektedir. Organ bağışında büyük sorunlarımız var. Ulusal çapta bir konsesusa varıp, toplum sağlığı kararı alıp bu işin çözümüne ulaşmış ülkeler var. İspanya, böbrek nakli en yaygın yapılan ülkedir. Bir kişi eğer negatif beyan vermiyorsa yani ‘Öldükten sonra organlarımın alınmasını istemiyorum' dememişse o kişinin bağış yaptığı kabul ediliyor. Ancak bizde ise kişinin ölmeden önce bağışta bulunması yeterli gelmiyor, öldükten sonra da ailesinden izin alınması gerekiyor.”
Prof.Dr.Ahmet Uğur Yalçın, böbrek hastalarının suya ihtiyaçları olduğunu bu nedenle oruç tutmamaları gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Yalçın, genç ve sağlıklı bir insanın günde 1 litre su alması durumunda böbreklerinin fonksiyonunu yerine getirebildiğini, sağlıklı bireylerin günde 1- 1.5 litre idrarları olduğunu anlatırken, “Demek ki 2-2.5 litre sıvı alımı, hava sıcaklığının aşırı olmadığı günlerde sağlıklı kişiler için yeterli olacaktır. Sıcaklıklı bünye bunu hissederek sıvı alımını artırır. Su ihtiyaçlarından dolayı böbrek hastalarının önemli kısmının oruç tutması sakıncalıdır” dedi.