Güncelleme Tarihi:
Halk arasında ‘sarılık’ olarak bilinen Hepatit B’nin hastaların yüzde 75- 80’inde hiçbir belirti vermeksizin geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Parlak, dünyada 400 milyon kişinin taşıyıcı ya da hasta olduğunu kaydetti. Türkiye’de de her 10 kişiden birinin Hepatit B taşıdığını ve bulaştırdığını kaydeden Prof. Dr. Parlak, virüsün sağlık taramalarında veya kan bağışlarında yapılan tetkikler sırasında tesadüfen tespit edildiğini söyledi. Hepatit B’nin kan, cinsel ilişki, ter ve tükürükle bulaştığının altını çizen Prof. Dr. Parlak, derideki bir çatlak, açık yarayla temas eden bir damla kan ve tükürüğün bile hastalığın bulaşması için yeterli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Parlak, şunları söyledi:
“Hepatit B’de en önemli ve yaygın bulaşma yolu korunmalı da olsa cinsel ilişkidir. Ter ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla dahi geçişleri olabilmektedir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, steril olmayan cerrahi girişimler, kuaför ve berberlerdeki sterile edilmemiş manikür, pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, diş fırçaları virüsün bulaşmasına aracılık edebilir. Tüm bunların yanında insanların dikkat etmesi gereken bir şey daha var. O da gözyaşıdır. Virüsün gözyaşından bulaşma riski yüzde 2- 3 oranındadır. Bu oran az gibi görünebilir ama dikkat edilmesi ve bilinmesi önemlidir. Çünkü, Hepatit B sinsi bir hastalıktır ve belirti vermeden gelişir. Kişi, Hepatit B virüsü taşıdığını bilemez. Eşinizin, dostunuzun, sevgilinizin bu virüsü taşıdığını farkedemezsiniz. Ağlayan sevdiklerinizin gözyaşlarını silerken, elinizde açık bir yara varsa virüs kolaylıkla size de bulaşabilir. Ağlayan birisini öperken de dikkat edilmelidir.”
HEPATİT B NEDİR ?
HEPATİT B, karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden biridir. Meydana getirdiği hastalık, çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs esas olarak karaciğerde yerleşir, orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir. Kuluçka süresi 2- 6 ay arasında değişmektedir. Bu süreler sonunda gözlenebilen hastalık belirtileri, aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, iştah kaybı, bulantı, kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma ve karın ağrısı.