Güncelleme Tarihi:
Hemoroid damarlar ile ilgili bir hastalık olarak belirtilmektedir. Kabızlık bu hastalığı tetikleyen sebeplerin başında gelmektedir. Bu nedenden ötürü posalı yiyecekler tüketilmesi gerekmektedir.
Makat etrafında varise benzeyen rektumun alt kısmında şişmiş damarlar şeklinde kendini belli eden bir hastalık olarak ifade edilmektedir. İnsanlar arasında oldukça yaygın olan bu hastalığın nedenleri oldukça fazla olmaktadır. Hemoroid anüsün dışında cilt altında yerleşim göstermiş ise eksternal hemoroid, kalın bağırsağın son kısmında yer alıyorsa internal hemoroid adı verilmektedir. Her zaman bir belirti ile ortaya çıkmayan bu hastalık genellikle makatta kaşıntı, kanama ve rahatsızlık ile kendini göstermektedir. Hemoroidler kanama yaparsa makatta şiddetli ağrılar hissedilmesine sebep olmaktadır. Hemorid için ev ortamında uygulanacak bazı tedaviler ve beslenme alışkanlıkları sayesinde hastalıktan kurtulmak ya da ağrılarını azaltmak mümkün olmaktadır.
Neden Olur?
Hemoroid ailesel yatkınlık, sindirim sisteminin işlevini yerine getirememesi, kabızlık, zor doğumlar, ishal, aşırı terleme, posalı gıdalar ile beslenmeme, tuvalette uzun zaman geçirme, Acı ve baharatlı gıdaları fazla tüketme, gebelik, alkol kullanımı ve tuvalet ihtiyacını erteleme gibi sebeplerden meydana gelmektedir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid diğer adıyla basura neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunları şu şekilde ifade etmek mümkün olmaktadır:
- Dışkılama esnasında ıkınma
- Dışkıda açık ve parlak renkte kan görmek
- Anüs bölgesinde şiddetli ağrı
- Anüs bölgesinde şişlik ve kaşıntı
- Oturmakla daha da artan bir ağrı
- Anüs bölgesinin zorlanması
Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzında yapılan değişik ile belirtileri kontrol altına alınabilen bir hastalık olmaktadır. Bu hastalığı önlemenin ilk adımı dışkının yumuşak olmasını sağlamak olmaktadır. Bu hastalığın tedavi edilmesi amacıyla şunlar yapılmaktadır:
- Lifli gıdalar tüketmek, meyve, sebze ve tahıl ile beslenmeye özen göstermek
- Lif içeren gıda takviyeleri almak
- Gün içinde en az 8 bardak su tüketmek
- Tuvalete gitmeyi geciktirmemek kabızlığa engel olmak için yapılması gerekenler arasında ilk sırada yer lmaktadır.
- Kabız kalmamak için hareketli bir yaşam sürmek, egzersiz yapmak varsa fazla kilolardan kurtulmak da gerekmektedir.
- Uzun süre oturmaktan uzak durmak gerekmektedir. Çünkü uzun süre tuvalette oturmak anüs de yer alan damarlarda basınca neden olacağı için artan basınç da hemoroidin oluşmasına katkıda bulunmaktadır.
Bu hastalığa sahip kişilerin Uzman bir doktora gitmeleri ve doktorun önerdiği ilaçlar ile beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekmektedir.