Güncelleme Tarihi:
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, kaparinin dünyanın en önde gelen, vücuda zarar veren ögeleri etkisiz hale getiren flavonoid içeren gıda olduğunu belirtti.
"FLAVANOİD ANTİOKSİDANDIR"
Kaparinin içindeki kuersetin ve kaemperefol miktarının sarımsaktan çok daha fazla olduğunu vurgulayan Uslu, "Kaparinin içindeki flavonoid, antioksidan aktiviteleri ile serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getirir. Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller" dedi.
"FLAVANOİDLER AKCİĞER KANSERİNDE FAYDALI OLABİLİR"
Uslu, yapılan çalışmaların, flavonoidlerin akciğer kanseri oranını yüzde 50 azalttığını, tümör hücrelerinin çoğalmasını engellediğini gösterdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
KAPARİ NEDİR?
Türk insanı kapari bitkisine çok aşina gibi gelmese de aslında çok yetişen ve yöresel olarak çok tüketilen bir bitkidir ve turşusuyla ünlüdür. Uslu, Antalya'da özellikle Tekirova bölgesinde yer alan kaparinin tüm Ege ve Akdeniz sahillerinde bulunabileceğini, marketlerde tomurcuğundan yapılmış turşusunun satıldığını dile getirerek, meyvesinden de turşu yapıldığını ve bunun tomurcuğundan yapılana göre daha değerli olduğunu kaydetti.