Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 11:55
Sağlık Bakanlığı, bakıma muhtaç engelli ya da hastası nedeniyle eve mahkum olan ailelerin sosyal hayatla bağlarını koparmamaları için proje hazırlamak için çalışma başlattı.
Sağlık Bakanlığı'nın evde sağlık hizmetlerinden sorumlu birimi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun Başkan Yardımcısı Orhan
Koç, engelli Songül Kaya'yı (10) ziyareti sırasında, bakanlığın bu hizmetinden yararlanan ailelerin sosyal yaşamlarının desteklenmesi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü evde bakım hizmetinden memnuniyet oranının yüksek olduğunu dile getiren Koç, aile ziyaretleriyle eksiklikleri yerinde tespit edebildiklerini söyledi.
“Tıbbi sosyal hizmet birimleri kurduk'
Kısa bir süre önce hastanelerde “tıbbi sosyal hizmet birimleri” kurulduğunu bildiren Koç, bu birimlerin hastaların sosyal sorunlarının belirlenmesi ve çözümü için çalıştığını belirtti.
Bunların daha da yaygınlaştırılacağını kaydeden Koç, “Tıbbi sosyal hizmet biriminin koordinasyon görevi çok önemli. Hastaların sadece tıbbi gereksinimlerini değil, sosyal yaşamıyla ilgili eksikleri, yapılamayanları, yapılması gerekenleri belirleyip bunları çözüme kavuşturacak” diye konuştu.
“Hasta yakınları eve mahkum yaşıyor”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yaptıkları evde bakım ziyaretlerinde, hasta yakınlarının kendilerinden para yerine hastalarını birkaç saatliğine bırakabilecekleri yardımcılar istediklerini anlatan Koç, şu değerlendirmelerde bulundu: “Tamamen eve mahkum bir hayat süren hasta yakınları, sosyal yaşamdan soyutlanmış durumda. Ailenin psikolojisi bozuluyor. Biz şimdi bu sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz ona bakıyoruz. Evde hastasına bakan aile fertlerinin sosyal yaşantısına dönük programlar yapmak gerekir. Bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşüyoruz. Bunlar için etkinlikler, sosyal aktiviteler yapılabilir. Kendilerine zaman ayırabilmeleri için sertifikalı profesyonel yardımcı gönderilebilir. Kendisine haftada bir gün ayırabilse herhalde çok daha moral açıdan kendine gelecektir. Bunları tartışıyoruz, devletin imkanlarını kullanarak bunu nasıl yapabiliriz üzerinde duruyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını da çekmek, vatandaş devlet işbirliğini sağlamak lazım. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışmalar hazırlıyoruz.”
“Ailelerin eğitilmesi gerekiyor”
Hastası olan ailelerin temel sağlık bilgileri açısından da eğitilmesi gerektiğini ifade eden Koç, “Evde bakım hizmetinin başlatılması önemli ama sürdürülebilirliği ile ilgili yapacağımız işler var. Daha etkin ve verimli olmasını sağlayacağız” dedi.
Koç, evde sağlık hizmetinin daha koordineli yürütülmesinin de önemine işaret ederek, “Yüzde 99'a varan memnuniyet var ama haklı talepler de var. Bunları karşılarsak memnuniyet artacaktır. Eksiklerimizi tamamlayacağız” ifadesini kullandı.