Hande'nin organları, 4 kişiye hayat verecek

Güncelleme Tarihi:

Handenin organları, 4 kişiye hayat verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 15:13

İZMİR'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Şirince Köyü'nde, kendilerine ait restoranda babası Ali İnal'a yardım eden 19 yaşındaki Hande İnal beyin kanaması geçirdi. Kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Hande'nin organları ailesi tarafından bağışlandı. Hande'nin bağışlanan organları 4 kişiye hayat verecek.

Haberin Devamı

Geçen pazar günü aniden rahatsızlanarak önce Selçuk Devlet Hastanesi'ne yakınları tarafından kaldırılan Hande İnal, ardından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan ilk incelemede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen İnal, tedavi altına alındı. Yoğun bakım ünitesinde verdiği yaşam mücadelesini dün saat 18.00 sıralarında kaybeden Hande'nin organları ailesi tarafından bağışlandı. Hande'nin bir böbreği Dokuz Eylül üniversitesi Hastanesi'ne, karaciğeri Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne, diğer böbreği ile kalbi de Ege üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. 4 aydır Ege üniversitesi Hastanesi'nde yatan doğuştan kalp hastası 23 yaşındaki Cemil Köse'ye, Hande'nin kalbi bugün saat 04.00'te takıldı. Köse'nin yoğun bakımda olduğu belirtildi. Diğer organların nakli için uygun dokuya sahip hastaların araştırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

‘YETKİLİLER İLGİLENMEDİ’

Kızının cenazesini almak için beklediği hastane bahçesinde yaşadıkları acıyı anlatan 49 yaşındaki Ali İnal, “Kızım evdeyken aniden fenalaştı. Apar topar Selçuk Devlet Hastanesi'ne götürdük oradan Yeşilyurt'a gönderdiler. Buraya geldikten sonra da kızım tedavi altına alındı, ama geç kaldığımızı söylediler. Günlerdir dua ederek bekledik, yavaş yavaş umudumuzu kaybetmeye başlayınca yakınlarımla kızımın organlarını bağışlama kararı aldık” dedi. Kızının beyin ölümünün gerçekleştiğini ameliyathane önünde öğrenen 3 çocuk babası İnal, “Ameliyathane kapısının önünde ‘Kızınız öldü’ denildi. Daha önceden de vermiş olduğumuz kararı söyledim kızımın organlarını bağışlamak istediğimi belirttim. Daha sonra ne arayan oldu ne soran. Hep biz arayıp bağış için ne yapmamız gerektiğini sordum. Eşim kızımın ölüm haberini alınca bayıldı, ‘Yardım edin’ dedim. ‘Acil servise eşinizi getirin’ dediler. Çok fazla bişey istemiyorum en azından eşime psikolojik destek verilebilirdi” diye konuştu. Aldığı ölüm haberiyle yıkılan anne 45 yaşındaki Serpil İnal ise kızının fotoğrafına bakarak gözyaşı döktü.

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK’

Hastanenin organ nakil koordinatörü Dr. Rahmi Baykan ise aile ile sürekli telefon irtibatı halinde olduklarını dile getirerek “Bizim, hastanın beyin ölümü gerçekleşmeden aileye giderek organ bağışlamalarını istememiz söz konusu olamaz. Bizim için önemli olan hastayı kurtarmaktır. Eğer kurtaramazsak ve hastanın beyim ölümü gerçekleşirse aileye giderek organ bağışı için izin isteriz. Dün Hande'nin beyin ölümü gerçekleşince aileyle organ bağışı hakkında görüştüm. Bana organları bağışladıklarını söylediler, gerekli yerlere konu ile ilgili bilgi verdim. Aileyle sürekli irtibat halinde oldum” dedi. Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Fatma Nur Aktaş ise asli olan görevlerini yerine getirdiklerini belirterek, “Burada bizim asli görevimiz Hande'yi iyileştermekti. Hastane olarak görevimizi tam anlamıyla yerine getirdik” dedi.

Haberin Devamı

Kızının daha önce baş ağrısı şikayetinin olduğunu belirten baba Ali İnal daha önce kızını hastaneye götürdüğünü fakat her hangi bir şeyinin olmadığının söylendiğini dile getirdi. Hastaneden cenazeyi aldıktan sonra Şirince'ye gideceklerini belirten İnal, kızının Şirince'de defnedileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!