Hamilelikte yanıltıcı olabilir

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte yanıltıcı olabilir
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 20, 2012 00:00

Bulantı, kusma, karında meydana gelen kramplar… Hamilelikte sıklıkla yaşanan bu sorunlar, patlamak üzere olan bir apandisitin ya da safra kesesinde bir taşın göstergesi olabilir.

Haberin Devamı

 

Hamilelikte ortaya çıkan şikayetler apandisit patlaması ya da safra kesesi iltihabının belirtileri ile karıştırılabilir. Çünkü apandisit sorunu en çok şişkinlik, bulantı ve kusma gibi hamilelik şikayetleri ile kendini gösterebilir. Hamilelikte acil ameliyat gerektiren bu sorunlar ise, anne ve bebeğe zarar vermeden ameliyatla çözülebilir.

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Sertaç Demirel, apandisit patlaması ya da safra kesesi iltihabı gibi acil durumlarda, hastalara uygulanan ameliyatlar hakkında bilgi verdi.

 

HAMÄ°LELÄ°KTE PATLAYAN APANDÄ°SÄ°T AMELÄ°YAT GEREKTÄ°RÄ°R


Her kişide ani ameliyat gerektirecek durumlar, hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde en çok görülen ve en sık ameliyatların gerçekleştiği durumlar; akut apandisit ve safra kesesi iltihabıdır. Bunun dışında bağırsak düğümlenmesi, mide delinmesi ve fıtıkta boğulma gibi ender ortaya çıkan sorunlar da olabilir.

 

Haberin Devamı

HAMİLELİK ŞİKAYETLERİ APANDİSİT KRİZİNE BENZER


Anne adaylarının hamileliğin her döneminde yaşayabileceği bulantı, kusma, karın bölgesindeki kramp ve gaz sorunları, gerçekte bir apandisit patlaması ya da krizine işaret edebilir. Özellikle ağrı, aksi ispatlanana kadar apandisit gibi düşünülür ve hasta bu yönde takip edilir. Apandisitten sonra hamilelik döneminde en çok ameliyat gerektiren sağlık sorunu safra kesesi taşları ve iltihaplarıdır. Bunda da; batma ve sancı ile birlikte muayenede bazen safra kesesi ele gelmektedir.

 

APANDİSTİN TANISI ÇOK ZOR

 

Hamilelikte apandisitin tanısını koymak zordur. Çünkü ileri görüntüleme aÅŸamaları olan bir tomografi anne ve bebeÄŸe vereceÄŸi zarardan ötürü kullanılamamaktadır. Bu nedenle hamilelikte apandisit tanısı için yalnızca ultrason tercih edilir. Ancak onu kullanırken de rahmin büyümesi ile birlikte apandistin yerinin deÄŸiÅŸmesi ve bazen de kalınbağırsağın altına girmesi, çoÄŸu zaman tanıyı zorlaÅŸtırır. Hastanın aÄŸrısı, bulantı, kusma, kanda iltihabın yükselmesi gibi belirtiler doktor için belirleyicidir. Ancak doÄŸru tanının konulmasında öne çıkan; tecrübe ve hekimin klinik bilgisidir. El muayenesi ile birlikte, geçmiÅŸ vakaların üzerinden gidilerek vakayı o yönde deÄŸerlendirmekle sonuca ulaşılır.Â

 

Haberin Devamı

BEBEĞİN BÜYÜMESİ APANDİSTİN YERİNİ DEĞİŞTİRİR


Apandisit tanısı konulurken hamilelik ayına göre değerlendirme yapmak da önemlidir. Özellikle doğuma yakın dönemlerde rahim büyüdüğü için apandisit göbeğe doğru kayar. Ağrının da göbek seviyesine gelmesiyle apandisit sorunu düşünülür. Yani hastanın ağrısı göbek seviyesindeyse, apandisitin yukarı çıktığı ve ağrıya neden olduğu tahmin edilir.  Böyle durumlarda ultrasonla tanı konulduktan sonra tedavi yoluna gidilir.

 

APANDİSİT PATLAMASI ANNE VE BEBEK İÇİN RİSKLİDİR

 

Apandisit patlaması fark edildiğinde karın içi enfeksiyon sorunları ortaya çıkabilir. Apandisit patlaması ve karın içi enfeksiyon nedeniyle çocuk ölümleri ve annenin de ciddi oranda yaşamını tehdit edebilen durumlar ortaya çıkabilir. Patlayan apandisit vakalarında o bölgenin iyi bir şekilde temizlenerek çocuk için zararlı olmayacak antibiyotik tedavisi ile müdahalede bulunulması gerekir.

 

Haberin Devamı

HAMÄ°LEYKEN AMELÄ°YATTA SAKINCA YOK

 

Hamileliğin başından son aylarına kadar gerekli önemler alınarak operasyon yapılabilir. Ancak hamileliğin ilk aylarında düşük riski artar; ayrıca hamileliğin ileri dönemlerinde bazı noktalara özellikle dikkat edilir. Bunlar; rahme dokunmamak ve ona bir uyaran vermemektir. Çünkü böyle bir durumda erken doğum riski de ortaya çıkabilir.

 

SAFRA KESESÄ° SORUNLARI Ä°KÄ°NCÄ° AMELÄ°YAT NEDENÄ°


Hamilelikte ameliyat gerektiren en önemli ikinci sağlık sorunu, safra kesesi iltihabıdır. Akut bir sorun olması nedeniyle bulantı, kusma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Ağrı, sırta ve omuza vuran bir karakterdedir. Muayene bulgularında da o bölgede safra kesesi iltihabını düşündüren bir durum olduğunda, bunun ultrasonografi ile teyit edilerek ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Ameliyat kararı da gerçekten anne için gerekliyse alınır. Bazı durumlarda hasta ameliyat edilmeden ilaç tedavileri ile takip edilir. Böyle durumlarda doğru kararlar verilerek yapılan tedaviler ile anne ve bebeğin sağlığının tehlikeye atılmamasına özen gösterilir.

 

Haberin Devamı

AMELÄ°YAT SONRASI NORMAL DOÄžUM YAPILABÄ°LÄ°R

 


Hamilelerin, ameliyat sonrası genel cerrahi ve kadın doğum uzmanları tarafından takibi önemlidir. Bu hastalar normal doğum da yapabilir. Ameliyat olmuş hamilelere mutlaka sezaryen önerilmez. Ancak hastanın yarası ıkınmadan dolayı önemli bir sorun çıkaracaksa sezaryen yaptırmaları uygun olacaktır.

 

 


 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!