Güncelleme Tarihi:
Hamilelik birçok kadının kafasının karıştığı, sevinçle endişenin beraber geldiği bir süreç. Folik asit ve demir hapları sıklıkla
1. Hamilelikte ilaç kullanımı hiçbir zaman önerilmez. Peki ama multivitamin/mineral kombinasyonları kullanılmalı mı?
Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Gebelikte anne yanında bebeğin gereksinimleri nedeniyle annede sıklıkla yetersizlik görülebilir ve bu durum yalnız annenin değil bebeğin de sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısı ile folik asit veya folik asit içeren vitamin-mineral kombinasyonları, gebelik planlanıyor ise gebelikten 3 ay önce kullanılmaya başlanması önerilmektedir. Hamilelik başlamış ise bu süreçte ve emzirme döneminde de aynı şekilde kullanılmasını destekliyoruz.
DAHA FAZLA YİYOR AMA DAHA AZ BESLENİYORUZ
2. Geçtiğimiz yıllarda vitaminlerin/minerallerin aslında çok faydası olmadığı yönünde bazı araştırmalar yapılmıştı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Tarım topraklarının zayıflaması, aşırı tarım ve gıdaların kilometrelerce uzunluktaki nakliye sürelerinde uğradıkları kayıplar, hazır gıdaların tüketilmesi gibi sebeplerden dolayı modern toplumlarda yaşayan kadınlar fazla gıda almalarına karşın yeterince beslenemiyor. Bu durum ise gebelik sonucunu etkileyen besin yetersizlikleriyle sonuçlanabiliyor. Vitamin ve mineraller hücrelerin yaşamlarının ve temel metabolik fonksiyonlarının sürdürülmesi ve sağlıklı bebek gelişimi için gereklidir.
FOLİK ASİT BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR, OMURİLİK KUSURLARINI AZALTIYOR
3. Gebelikte en önemli ve olmazsa olmaz besin destekleri nelerdir?
Gebelikte günlük 300 kalori eklenmesi ile birlikte B1, B2 ve B3 vitaminlerinin gereksinimi artar. Yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini ve folik asit ihtiyacı da artış gösterir. Yeterli düzeyde folik asit alımının doğuştan beyin ve omurilik kusurlarına yol açan nöral tüp defektlerini azalttığı klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Ayrıca vejetaryen/vegan diyet uygulamak, ikiz veya üçüz gibi çoğul gebelikler ya da beslenmede bazı besin öğelerinin yetersiz olduğu durumlarda gebelik süresince çoklu vitamin/mineral içeren takviyeler alınması gerekebilir.
MULTİVİTAMİNLER BESİN EKSİKLİKLERİNİN ÖNLENMESİNDE KULLANILIR
4. Gebelikleri sırasında prenatal vitamin/mineral desteği almayan kadınlarda ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir? Kullanan gebelerde ise ne gibi faydalar sağlayabilir?
Multivitamin/mineral preparatları, beslenmeye bağlı mikro-besin eksikliklerinin önlenmesi ve düzeltilmesinde kullanılır. Bu takviyeler, nöral tüp defektleri dâhil birçok önemli doğumsal kusurun görülme sıklığı riskini azalttığı için önerilmektedir.
Özellikle gebelik ve emzirme dönemleri, anne ve bebek için beslenme eksiklikleri riskinin arttığı dönemlerdir. Bu preparatların içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller anne sütü ile bebeğe de geçer. Dolayısı ile emzirme döneminde alınacak prenatal vitamin/mineral desteği anne sütünün kalitesini artırır ve bebeğin gelişimine katkıda bulunur.
Ayrıca, vitamin-mineral kombinasyonlarının kullanımı ile erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerinin de anlamlı derecede azaldığı, klinik çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
FOLİK ASİT EN ÖNEMLİ DESTEK
5. Gebelik öncesinde kullanılan vitamin/mineral kombinasyonlarının içeriğinde neler bulunuyor?
Bu takviyelerin içeriğinde anne ve bebeğin sağlığı destekleyecek çok sayıda vitamin, mineral ve eser element bulunuyor. Öncelikli olarak folik asit veya folik asit içeren multivitamin ve mineral kombinasyonları, nöral tüp defektleri dahil doğumsal kusurun görülme sıklığı riskinin azaltılması için önerilir. Annenin bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, bebeğin diş ve dişeti oluşumunu destekliyor.
Enerji metabolizmasında önemli rol oynayan fosfor ve bakır ise bebeğin kemik, diş, akciğer ve damar sağlığını destekliyor.
6. Folik asitler ve folik asit içeren prenatal vitamin/mineral kombinasyonları arasındaki fark nedir?
Folik asit, prenatal vitamin/mineral kombinasyonlarının içerisinde yer alan vitaminlerden biridir. Folik asitin nöral tüp defektleri dahil doğumsal kusurun görülme sıklığı riskinin azalttığı bilinmektedir. Folik asitin multivitamin-mineral desteğiyle birlikte kullanımının, doğuştan bozuklukların engellenmesinde tek başına folik asit kullanımına oranla daha olumlu etki yarattığını gösteren klinik çalışmalar bulunmaktadır.. Ayrıca prenatal vitamin/mineral kombinasyonları ile doğumsal idrar yolu ve mide bozuklukları ve kol-bacak kusurlarının görülme sıklığı riskinde de azalma olduğu görülmüştür.