Hamilelikte saç boyamaya dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte saç boyamaya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 12:10

Hamileliğin ilk 3 ayında saç boyatmak bebeklerin organ gelişim dönemi olduğu için bebeği olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, hamileliğin ilk üç aylık döneminde saç boyatmanın bebeğe ciddi şekilde zarar vererek katarakt veya beyin tümörlerine yol açabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

21. yüzyılda saç boyaları eskisinden çok daha güvenli olmasına rağmen, saç boyalarının içindeki bazı maddeler gelişmekte olan fetus için risk teşkil edebilir diyen  Op. Dr. Seval Taşdemir, hamilelikte saç boyatılması durumunda yaşanabilecek olumsuzluklar hakkında konuştu.

Formaldehit Nedir?
Kullanım alanı çok yaygın olan ve çok iyi bir dezenfektan olan formaldehit sıvı halde renksiz, ve kötü kokulu zehirli bir kimyasal gazdır. Genellikle %377lik sulu çözelti şeklinde ticareti (depolama, sevkiyat) yapılmaktadır. Sulu çözeltisine formalin denir. Sulu çözeltisi şıra kıvamındadır ve renksizdir. Kullanım esnasında dikkatli olunması ve uygun ekipmanların kullanılması gerekmektedir. Formülü CH2O dur. Formaldehitin Kullanıldığı Yerler: • Tarım, tıp, kozmetik, temizlik, yapı kimyasalları. • Temizlik malzemeleri imalatında formaldehit kullanımı vardır. • Hayvancılıkta dezenfektan amaçlı formaldehit kullanılır. • Kozmetik sektöründe formaldehit kullanılır. • Mantar yetiştiriciliğinde dezenfektan amaçlı formaldehit kullanılır. • Yapı sektöründe (cam yünü, taşyünü imalatında) formaldehit kullanılır. • Mobilya sektöründe (sunta, mdf, suntalam, mdflam, kontraplak imalatında) formaldehit kullanılır. • Balık çiftliklerinde dezenfektan amaçlı formaldehit kullanılır.


Hamilelerin formaldehit içeren ürünlerden kaçınarak yaşanması muhtemel riskleri en aza indirmeli diyen Dr. Taşdemir, anne adaylarını uyararak şu bilgileri verdi:

PLESANTAYI GEÇEREK BEBEĞE ULAŞABİLİR

“Düzleştiriciler ve ağartıcılar gibi saç boyalarının birçok türü de tehlikeli kimyasallar içerir. Bu kimyasallar deri yoluyla emilir ve annenin dolaşıma girer. Saç boyası ile gelen kimyasallar annenin kanından plasentayı geçerek gelişen fetüsün kan dolaşımına girebilir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında saç boyasına maruz kalan bebeklerde; konjenital katarakt ve nöroblastom görülme sıklığı diğer bebeklere oranla daha fazladır”.

Haberin Devamı


SADECE GÖZÜ DEĞİL SİNİR SİSTEMİNİ DE ETKİLEYEBİLİR


Konjenital katarakt, göz merceğinin doğumdan itibaren tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesidir. Nöroblastom ise sinir hücrelerinden çıkan tümördür. Bebeklik çağında en sık görülen kanser türüdür. (Bebeklik çağı kanser vakalarının yüzde 10’unu oluşturur.) Nöroblastom, beyinden tüm vücuda mesaj taşıyan sinir sistemi kaynaklı bir kanser türüdür. Genellikle, böbreküstü bezlerindeki sinir hücrelerinde başlar. Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelikte saç boyatmanın nöroblastom riskini 3 kat artırdığı görülmüştür.


RENK DEĞİŞİKLİĞİNİ SONRAYA BIRAKIN

Kullanılan saç boyasının tipi ne olursa olsun (kalıcı, yarı-kalıcı veya bitkisel), içeriklerinin tam olarak bilinmediği kimyasal maddeler içermektedirler. Kişisel görüşüm, tedbirli davranmak için doğum sonrasına kadar saçların boyatılmaması daha uygundur. Saçlarınızda yapacağınız renk değişikliklerini hamilelik sonrası dönemde yaptırmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha risksiz bir seçim olacaktır. Ancak beyazlarınızı gizlemek veya dip boya yaptırmak istiyorsanız, gebeliğin ilk üç ayından sonra bitkisel saç boyaları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı


KİMYASAL İÇEREN DÜZLEŞTİRİCİLERDEN UZAK DURMALISINIZ


Kimyasal içeren saç düzleştiricilerin ise (sodyum hidroksit ve bisülfit içerirler) kullanılmaları önerilmez. Bu yüzden doğum sonrasına kadar saçlarınızı fön ve düzleştirici maşa yardımıyla düzleştirmenizde veya doğal kalmasında fayda vardır."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!