Güncelleme Tarihi:
Emzirme süresinin, planlanabilen ve belli bir düzeni olan bir eylem gibi görülmemesi gerekir. Bazı bebekler 2 saatte bir acıkırken bazıları için bu süre 3-4 saat olabilir. Bazı bebekler15 dakika emdikten sonra doyarken bazıları 40 dakika süreyle emmek isteyebilir.
Ortalama olarak 24 saatte 8 defa emzirilen bebeğin, doğum kilosuna en geç iki haftada ulaşması beklenir. Tüm gün emmek isteyen ama kilosu artmayan bebek ise, yeterli beslenemiyor demektir. Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, Emzirme Haftası dolayısıyla emzirme süresi, sıklığı ve miktarı hakkında anneleri bilgilendiriyor.
Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ile anne sütünün temeli doğru olarak atılmış olur. Bir emzirmenin ne kadar sürede tamamlanması gerekliliğine ait kesin bir kural yoktur. Bebeğin ihtiyacına göre bir süre ayarlanmalıdır. Doğumdan sonraki ilk 1/2 - 1 saatte emzirmeye başlanmalıdır. Bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirilen bebeklere yalancı meme verilmemelidir. Unutmamalıdır ki bebek sadece süt ihtiyacını gidermek üzere emmez, bu durum bebekte ruhsal olarak da tatmin yaratır, anneyle sevgi ve güven bağı pekişir.
BEBEK HER AĞLADIĞINDA EMZİRİLMELİ
İlk haftalarda emzirme aralıkları 1-2 saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memedeki süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzar. Gün içinde emzirme periyotları, bebekten bebeğe değişebildiği için ortalama 2-4 saattir. Emzirmeye zaman sınırı koyulmamalıdır. Gelen süt miktarının artması için bebeği sık sık emzirmek gerekir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bu sebeple bebek her ağladığında emzirilmelidir. Öğün sayısı daha sonraları giderek azalır. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önlemenin tek yoludur.
EMZİRME SÜRESİNİ SINIRLANDIRMAK EMZİRME PROBLEMLERİNE YOL AÇAR
Emzirme süresini sınırlandırmak, anne ya da bebeği ilgilendiren tıbbi bir neden yoksa asla önerilmez. Emzirme süresinin sınırlandırılması, emzirme problemlerine yol açabilir. Her anneye bir besleme süresi belirlemek uygun değildir. Bu süreler anne ve bebeğe, sütün miktarı ve doyuruculuğuna göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Annelere emzirmeye ne zaman son vereceğini öğretmek daha doğru bir yoldur. Bebeğin emme-yutması yavaşlamış, memeler yumuşamışsa, bebek rahat görülüyorsa, uykuya daldıysa ve meme başını kendiliğinden bıraktıysa, bebek memeyle oynamaya başlamışsa emzirmeye son verilebilir.
Bebeğin bir memeyi 15-20 dk emmesi uygundur. Bu süre 10 dk ile yarım saat arası değişebilir. Yarım saati geçince diğer göğse geçilebilir. Bazı bebekler tek memeyi boşaltıp doyabilir. Bu durumda bir sonraki emzirmeye diğer göğüsten başlanmalıdır. Eğer bebek bir memeyi emmiş fakat diğerine geçtiğinde uyuyakalmışsa, emzirmeye tam olarak boşaltamadığı 2. göğüsten başlanmalıdır.
EYVAH BEBEĞİM ACIKTI
Bebeğin acıktığını ve emmeye hazır olduğunu gösteren belirtiler; atiklik, kol ve bacaklarını oynatma, başını döndürme, elini ağzına götürme, el ve parmak emme, memeyi arama, dudak şapırdatma, emme hareketi yapma, hızlı nefes alarak ses çıkarmanın artmasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde bebekler hemen emzirilmelidir. Ağlama daha geç bir acıkma belirtisi olduğundan bebeğin ağlaması beklenmemelidir.
ANNE SÜTÜNE TEST: TARTI KONTROLÜ
Yeni doğan bebekler ilk 6 ayda, günde 20 ile 30 gram, haftada ise 150 ile 200 gram tartı alırlar. Bazı bebekler günde 50 grama kadar tartı alabilir. Eğer bu tartı alımı uygun miktarda ise, anne sütü kesinlikle yeterlidir. Kontrollerdeki ağırlık artışı, anne sütünün bebeğe yetip yetmediğine karar vermenin en bilimsel yoludur. Bebeğin sağlığı ve mutluluğu için ilk 6 ay bebeklere sadece anne sütü verilmelidir. 6. ayın üzerindeki tüm bebekler, tamamlayıcı besin almalıdır ve çocuklar 2 yaşına kadar emzirilmelidir.