Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Öztürk, "Hastanemizdeki kurulan uyku biriminde beyin elektrot akımlarını, kalp nefes hareketlerini, bacak hareketlerini kontrol altına alıyoruz. Bu sonuçlara göre uykuya bağlı hastalık olup olmadığını tespit edip tedavisine başlıyoruz" dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Birimi Başkanı ve Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, özellikle uyku problemi ve horlamanın küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yeni kurulan uyku birimine gelen hastaların 7-8 saat uyutularak kayıt altına alındığını anlatan Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:
"Horlama küçümsenmemesi gereken bir hastalıktır. Horlama, nefes alma sırasında havanın dar bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan sese deniyor. Söz konusu darlık arttıkça, horlama da şiddetlenir. Toplumda erişkin yaştakilerin yüzde 30-40’ında horlama görülüyor. Ama unutmayın, horlama bazen yaşamı bile tehdit edebilen ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir."
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki uyku biriminin uykuda konuşma, yürüme gibi hastalıkları da teşhis ettiğini kaydeden Prof. Dr. Öztürk, "Uyku birimimizde vatandaş uyuduktan sonra 7-8 saat arasında kayıt yapıyoruz. Kayıt esnasında beyin elektrot akımlarını, kalp nefes hareketlerini, kandaki oksijen yoğunluğu ve bacak hareketlerini kontrol altına alıyoruz. Yapılan değerlendirme sonrasında vatandaşımızda uykuya bağlı hastalık olup olmadığını tespit edip, tedavisine başlıyoruz" diye konuştu.
Bazı hipertansiyon hastalıklarının da uyku rahatsızlıklarından kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaptığımız tedavilerde ya tamamen tansiyon hastalığının geçtiğini ya da kullandığı ilacın dozunun düşürüldüğünü gördük. Çünkü hipertansiyon hastalığını sebebi çoğunlukla başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ama hiçbir rahatsızlığı olmadığı halde tansiyonu bulunan hastaların bazılarında uykudan kaynaklı ortaya çıktığını belirledik. Hatta, hastaların kayıt altına aldıkları nefes durmaları, horlama gibi durumlarının tespiti sırasında, hastanın rüya görüp görmediğini de tespit edebildik."
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk horlayanların en kısa zamanda sağlık birimlerine başvurması ve bu hastalığı ciddiye alması gerektiğini söyledi.