Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 15:27

Yıllardan beri üzerinde en çok tartışılan besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Az yağlı mı içelim yarım yağlı mı içelim yoksa yağsız mı içelim…

Haberin Devamı

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya son yapılan araştırmalar ışığında sütle ilgili doğrular ile ilgili bilgi veriyor;

- Süt içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir. Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar.

- Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu. Tam yağlı süt ürünlerinin bu şekilde etki göstermesi sütün içindeki bütirat, fitanik asit, trans palmitoleik asit ve konjuge linoleik asit gibi faydalı yağ asitlerinden kaynaklanıyor.

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar

Haberin Devamı

SÜT, DİYABET RİSKİNİ %60 AZALTIYOR


- Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme riskini %60 azaltıyor.

- Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan Bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor. Bütiratın bu güçlü etkisi özellikle Crohn Hastalarında kendini gösteriyor. Günde 4 gram Bütirat verilen bu hastalarda atak sayısını azaltıyor.

- Süt ürünlerinde bulunan Konjude linoleik asit yağ yakımını hızlandırıyor. Kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini azaltıyor.

SÜT, TOKLUK HİSSİ SAĞLIYOR

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar



- Sütün içindeki bu iyi yağ asitleri mide boşalma zamanını uzatarak tokluk hissini artırıyor.

- Harvard School of Public Healthdeki bir araştırmaya göre günde 2 veya daha fazla düşük yağlı süt ürünü kullanmak kısırlık riskini %85’lere varan oranda arttırıyor.
Her gün düzenli olarak 3 bardak süt ve ürünlerini içenlerde kemik erimesi riski azalıyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!