Güneş kremlerinin cazibesi sizi yakmasın

Güncelleme Tarihi:

Güneş kremlerinin cazibesi sizi yakmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 00:00

Bugüne kadar güneşin altında saatlerce yatıp, bronzlaşmış olabilir ve hala şans eseri cilt kanserine yakalanmamış görünebilirsiniz ama bizden size tavsiye bugünden itibaren güneşe karşı gerekli tüm kalkanlarınızı oluşturun ve bronzlaşmak değil, korunmak için gereken her şeyi yapın.

Haberin Devamı

Cildinizi güneşten korumak için önlem alma vakti geldi. Çünkü güneş artık eski masum yüzünü iyice kaybetmeye ve tehlike saçma potansiyelini artırmaya başladı. Gün geçtikçe artan cilt kanseri vakaları güzelleşmek uğruna saatlerce acısını çektiğimiz güneşe bir dost gibi davranmamız gerektiğini ortaya koyuyor. En kötüsü de bu kanser tipinin 30 yıl içinde daha çok 40 yaşın altındaki kadınlarda görülmesi. Uzmanların ümitli olduğu şey ise insanların giderek güneşe karşı daha bilinçli davranmaları ve özellikle güneş kremlerinin hayat kurtardığı bilincine artık varmaları. Bu nedenle güneş kremi seçerken dikkatli davranmalı ve sizi koruyacak doğru kremi bulmalısınız.

UVA ışınlarından korumalı
Güneş kremlerinin hemen hepsi UVB ışınlarından korur çünkü UV ışınları güneş yanıklarına ve cilt kanserine neden olan ışınlardır. Fakat bu ürünlerin çoğunluğu UVA denilen ışınlardan korumaz. UVA ışınları derinin daha derinlerine inerek cilt kanserine ve ciltte kırışıklıklara, benlere, kahverengi lekelere neden olur. Daha önceleri çok fazla bilinmeyen UVA ışınlarının tehlikeli yönleri ortaya çıkınca güneşten koruyucu kremlerde hem UVA hem de UVB korumaları gerektiği de yaygınlaştı.

/images/100/0x0/55eb139df018fbb8f8a98055

Haberin Devamı

Güneş kremsiz olmaz
Bazı güneşten koruyucu kremler iki saat içinde vücut tarafından emilir ve güneşten gelen zararlı ışınlara karşı sizi koruyamaz hale gelir. UV ışınları güneş kremi tabakasıyla karşılaştığında bu moleküllerle savaşır ve hücrelere zarar verir. Bu da yaşlanmaya, kırışıklığa ve kansere neden olur. Doğru bir güneş kremi vücudun üst tabakasında olmalı ve gelen ışınlarla direkt olarak savaşmalıdır. Dışarıda olduğunuz zamanlarda ya da güneş altındayken 2 saatte bir mutlaka kreminizi sürmelisiniz. Teninizde kaldığı sürece sizi UV ışınlarından çok daha iyi korur.

Tehlike her yerde
Sadece kumsalda değil evde, arabada ya da ofiste de güneş ışınlarının tehlikesiyle karşı karşıyasınız. UVB ışınları camlar sayesinde size yaklaşamasa da UVA ışınları apartmanlara ya da arabalara kadar girmeyi başardı. Yapılan araştırmalara göre özellikle sol tarafları sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kaldıkları için cilt kanserine yakalanıyor. Bu nedenle camın önünde ister güneşli bir hava olsun ister olmasın bir saatten fazla oturmamalısınız. Eğer oturmak zorunda kalırsanız 10.00 - 16.00 arasında perdeleri kapatarak korunabilirsiniz. Güneş kremi için SPF 15 ve üzerini kullanmalısınız.

Haberin Devamı

Yediklerinize dikkat
Cilt kanserinden korunmak için domates, bitter çikolata, kakao, yeşil çay ve nar yemenin faydası vardır. Bu yiyecekler UV ışınlarını filtreleme özelliğine sahiptir ve size SPF 2 ya da 3 etkisini gösterir.

Güneş kremi kullanırken yapılan yanlışlar
" Güneş kremini az sürmenin de güneşten koruyacağı iddiası kesinlikle yanlıştır. Bolca sürülmelidir.
" Yüksek faktörlü bir krem sürdüğünüzde güneşten korunacağınız düşüncesiyle tüm gün güneş altında yatmak kesinlikle yanlıştır.
" Daha önce güneş nedeniyle yanan, kızaran ve günlerce acıyan cildimiz aradan zaman geçtikten sonra bronzlaşır ve acı falan kalmaz. Bunu unutup yaşamınıza geri dönseniz de maalesef güneş cildinizi zarar vermiştir. Üst üste yanığa maruz kalan ciltlerin kanser olma tehlikesi yüksektir.
" Yapılan araştırmalarla güneş kremini ovalayarak sürmenin yarardan çok zarar getirdiği, kremin koruma özelliğini azalttığı ortaya çıkmıştır. Unutulmamalıdır ki güneş kremi vücuda yedirildiğinde, genellikle kırışıklarda ya da ter bezlerinde birikiyor ve sıfır koruma sağlıyor.

Güneşten korunmak için
" Dışarıya çıkmadan yarım saat önce tüm vücudunuza, yüzünüz, kulaklarınız ve elleriniz de dahil olmak üzere kremi sürün. SPF 15 ve üzeri bir krem seçin. Seçtiğiniz kremin UVA ve UVB ışınlarından koruyucu özelliği bulunmalı. Havuz ya da denize girmeseniz bile suya dayanıklı olmalı.
" Güneş ışınlarının UV ışınları yüzde 80'i bulutlardan geçebiliyor bu nedenle hava kapalı da olsa mutlaka 2 saatte bir güneş kreminizi tazeleyin.
" Güneşe çıkarken koruyucu olan şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuarları yanınızda bulundurun.
" Güneş ışınlarının en güçlü olduğu sabah 10.00-14.00 arasında güneşe çıkmayın,
" Vücudunuzu inceleyin, sonradan çıkan leke, ben gibi değişiklikleri bir uzmana gösterin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!