GüneÅŸ gözlüÄŸü alırken dikkat edilecekler

Güncelleme Tarihi:

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilecekler
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

Yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı güneş gözlüğünü alırken modaya uygun olması dışında gözlerinizi güneşten koruması, yüzünüze yakışması da gerekir.

Haberin Devamı

Her yaz mevsiminde başlayan güneş gözlüğü seçme telaşına girdiyseniz ilk olarak kendinize yakışan bir gözlük almak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Merve Optik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirel, gözlük alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bize bazı tavsiyelerde bulundu.

Demirel, yüz şekline göre gözlük seçerken göz önünde bulundurulması gerekenleri şöyle açıkladı:

" Güneş gözlüğünüzü seçerken yüz şeklinizi de dikkate almanız gerekiyor. Çünkü gözlük yüzünüze tam oturmazsa gözünüz yan taraflardan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir.

/images/100/0x0/55eb179df018fbb8f8aa86b4


" Köşeli bir yüzünüz varsa yuvarlak hatlarda bir gözlük seçebilirsiniz. Çünkü bu hem keskin olan hatlarınızı yumuşatacaktır, hem de yüzünüze tamamen oturacaktır.

" Eğer oval bir yüzünüz varsa o zaman çok şanslısınız. Çünkü oval bir yüz için hemen hemen her tip güneş gözlüğü uygundur.

" Yüzünüz yuvarlak ise köşeli bir güneş gözlüğünü tercih edebilirsiniz.

" Uzun bir yüze sahipseniz, çerçeve yüzünüzde mümkün olduğunca geniş bir alan kaplamalıdır. Böylece gözlük yüzünüzü ikiye ayırdığı için, yüzünüzün normalden daha uzun görünmesini engeller.

" Üçgen bir yüze sahipseniz, çerçeve çizgilerinin dikey olmasına dikkat etmelisiniz.

" GüneÅŸ gözlüğü yüzünüze tam oturmalıdır. Bunu anlayabilmek için güneÅŸ gözlüğünüzü her iki tarafından tutun. Kolayca hareket etmiyorsa yüzünüze tam oturmuÅŸ demektir.Â

" Öncellikle, gözlüğü taktığınızda gözünüz bulanmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir.

" Güneş gözlüğünün cam rengi her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri koyu, bazı yerleri açıksa, o gözlüğü satın almayın. Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spekturumu söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin.

" Güneş gözlüklerinin üzerinde, mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı, tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin.

" Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalıdır.

Haberin Devamı

Kalitesiz güneş gözlüğünün zararları

Güneşin UV ışınlarına uzun süre çıplak gözle bakmak retinanın tahriş olmasına ve katarakt gibi göz problemlerine yol açabiliyor. Bu yüzden uzmanlar güneşli havalarda güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanmayı öneriyor.

Fakat güneş gözlüğünü seçmek büyük titizlik gerektiriyor. Çünkü kalitesiz ultraviyole geçiren bozuk camlardan yapılmış güneş gözlüğü kullanıldığı zaman gözbebekleri büyüyor. Bu da zararlı ışınların göze daha çok girerek retinada olumsuz etkiler yaratmasına yol açıyor.

Özellikle sokak tezgahlarında satılan güneş gözlükleri gözde miyopik, hipermetropik ya da astigmatik gibi kırılma kusurlarına neden olabilir. Bu gözlükler uzun süre kullanıldığı zaman iki göz arasındaki ilişkiyi bozarak bulanık görme hatta çift görme yaratabiliyor.

Haberin Devamı

2007 güneş gözlükleri
Her sezon olduğu gibi bu sezonda da modadaki trendler gözlüklere de yansıdı. 2007 yazında yüzü maske gibi saran, büyük camlı, kalın saplı gözlükler çok moda olacak. Büyük, kare şeklinde ve eski moda metal, plastik camlı gözlükler bu sezonun olmazsa olmazları arasında yer alacak. Taşlarla süslü camlar altın rengi, mor, pembe ve vazgeçilmez siyah renklerde gözlük modellerini tamamlarken, geçen yaz popüler olan pilot gözlükler de yine iddialı.

Gözlüğünüzün ömrünü uzatın

Güneş gözlüğünün bakımı
" Güneş gözlüğünüzü temizlemek için kağıt mendiller yerine kuru ve pamuklu bir bez kullanmalısınız. Çünkü kağıt mendillerle gözlüğünüzün camını ovuşturmak gözlüğün kaplamasına zarar verebilir.

" Gözlüğünüzü kılıfında saklarsanız kırılmasına ya da çizilmesine engel olursunuz.

" Gözlüğünüzü temizlerken ılık su kullanmalısınız.

" Camlarını silerken güderi veya mikrofiber bezleri tercih edin.

" Yaz aylarında terlemeden kaynaklanan oksitlenme gibi sorunlarla karşılaşmamak için gözlüğün sık sık temizlenmesi ile camlarda oluşacak çizikler ve metal kısımlarda oluşabilecek zararları önleyebilirsiniz.

" Gözlüğünüzü saklarken güneş ışınlarının altında bırakmamalı ve gevşemeye neden olmamalısınız.

" Gözlüğünüzü iki elle çıkartırsanız ömrünü uzatabilirsiniz.

" Çoğunlukla kadınların güneş gözlüğünü taç olarak saçlarında kullanması da yanlıştır çünkü gözlüğün gevşemesine neden olur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!