Güncelleme Tarihi:
Grip sezonu şimdilik olağan seyirli. İstanbul Tıp Fakültesi Ulusal Influenza Referans Laboratuvarı’nda çalışılan hasta örneklerinde Influenza A/H1N1 ve Influenza A/H3N2 virüsleri belirlendi. Sağlık Bakanlığı da kendi referans laboratuvarlarında grip vakaları tespit edildiğini açıkladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1’in 2009’dan beri her grip sezonunda hasta ettiğini söyledi. Tüm grip virüs tiplerinin, risk gruplarında ağır seyirli hastalık yapabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Şenol, “İlk vaka tespitleri geçen hafta başladı. Ocağın ilk haftasında eğride hızlanma bekliyoruz. İlk 2-3 hafta grip belirtileriyle seyreden vakaları görürüz. Sonraki haftalarda, gribe bağlı zatürree ve hastaneye yatışlar başlar. Geçen yıl şanslıydık, okulların kapandığı dönemde salgın yaşadık. Şu anda okullar açık, daha hızlı bir salgın yaşanabilir” dedi.
‘BANA TEST YAPTIRIN’
Tüm grip virüslerinin risk gruplarında ağır seyirli hastalığa yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Davutoğlu, “Risk grubunda yer alanlarda yüksek ateş ve boğaz ağrısı bulgusu varsa hemen merkeze başvurmalı ve ‘bana grip testi yaptırın’ demeliler. Çünkü hemen antibiyotiğe başlanabiliyor. Aslında grip tedavisinde antibiyotiğin yeri yok. Sadece zatürree belirtileri varsa, grip uzamışsa, ateş üç gündür düşürülemiyorsa yine bir doktor değerlendirmesiyle antibiyotiğe geçilmesi gerekebilir” diye konuştu.
‘DOMUZ’ ARTIK MEVSİMSEL
GSK Gelişmekte Olan Ülkeler Aşı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Selim Badur, Influenza A/H1N1 virüsünün ilk görüldüğü yıl yaptığı salgından sonra yeni olmaktan çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Domuz gribi, 2009 yılında ortaya çıkan ve insanlar için yeni bir virüs tipi olan Influenza A/H1N1 virüsünü tanımlamak için kullanılmıştı. O gün için yeniydi. Kanatlılar, domuzlar ve insanları hasta eden virüslerin genetik özelliklerinin harmanından oluşuyordu. Domuzların influenza (grip) virüslerinden genetik materyalleri yüzünden “domuz gribi” dendi. İnsanlar bu yeni virüsle o güne dek karşılaşmadıkları için bağışıklıkları henüz yoktu, süratle yayıldı. Ama pandemi yaptığı 2009-2010 sezonundan beri mevsimsel bir grip oldu. Herhangi bir mevsimsel grip etkeninden farkı kalmadığı anlaşılarak bu isim terk edildi.”
ADI KORKUTUYOR
TÜR’de halen bazı çevrelerin bu tanımı kullandığını söyleyen Prof. Dr. Badur, şu iddiada bulundu: “Bazı özel merkezlerin, sıradan bir grip tanısı için hasta bulmaları söz konusu olmadığından, “domuz gribi tanısı” altında, sanki olağan dışı, önemli ve hatta tehlikeli bir virüsün tetkiklerini yaptıklarını dillendirmeleri, serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde, en azından anlaşılır bir durumdur. Buna karşın bilimsel çevrelerin de aynı terminoloji de ısrar etmelerini anlamak oldukça güç.”
HASTALANMADIYSANIZ AŞI İÇİN ŞANSINIZ VAR
Grip Platformu ve Akademik Solunum Derneği, gripten korunmak isteyen herkes grip aşısını yaptırabileceğini söylüyor. Özellikle de aşağıdaki gruplara aşılanması öneriyor:
* 65 yaş ve üzerindekiler,
* Kronik hastalığı olanlar ve bakım evlerinde kalanlar,
* 6 aydan büyük tüm kalp ve/veya akciğer, astım, böbrek, diyabet hastaları, anemi ve diğer hematolojik sorunları bulunanlar,
* Kronik nöroloji ve kas hastalıkları,
* Uzun süreli salisilat (aspirin) tedavisi alması gerekenler (Reye sendromunu önlemek amacıyla),
* Bağışıklık sistemi yetersiz veya baskılanmış olanlar,
* 4’üncü aydan itibaren hamileler,
* Grip komplikasyonları açısından risk taşıyan bireylere bakanlar ve aynı evde yaşayanlar,
* Sağlık çalışanları.