Grip aşısı erken tükendi

Güncelleme Tarihi:

Grip aşısı erken tükendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 14:16

Bu sezon grip aşıları tükenme noktasına erken geldi. SGK’nın geri ödeme kapsamındaki grip aşısı (3 virüse karşı etkili) pek çok eczane ve ilaç deposunda kalmadı.

Haberin Devamı

Başka bir firmanın ilk kez getirdiği ve 4 virüse karşı etkili aşısı bir diğer aşıda ise sorun yok. SGK’nın karşılamadığı bu yeni aşıyı yaptırmak isteyenlerin ise 26 TL ödemesi gerekiyor.

TALEP ECZACILARI DA ŞAŞIRTTI

Bir haftadan uzun zamandır depolarda aşıyı bulamadıklarını belirten eczacı Nihat Yaşar, “Grip aşısı olmak isteyenlerin talepleri sürüyor. Daha bu sabah üç büyük dağıtıcı olan Hedef Alliance, Selçuk Ecza depolarıyla İstanbul Ecza Kooperatifi’ne aşıyı sordum, ‘yok’ dediler. Bu sezon 100’ün üzerinde aşı sattık. Geçen sezonlarda aralık ayı sonuna kadar, toplam 40-50’sini verebilir, elimizde kalanları imha etmek zorunda kalırdık. Bu sene talepteki artış ve aşıların erken tükenmesi bizi de şaşırttı” dedi. Yaşar kışın soğuk geçeceği haberleriyle, bir önceki sezon grip sezonunun ağır yaşanması ve buna bağlı ölümlerin bu sezon aşı taleplerinin artmasında etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Grip aşısı erken tükendi

AŞI BİR YIL KORUYOR  
Grip mevsiminden önce her yıl Şubat ayında Dünya Sağlık Örgütü o yıl içinde bulaşıcılığının artacağını öngördüğü suşu(grip virüs tipi) açıklıyor. Grip aşısı üreten firmalar da o tarihten itibaren üretimlerini planlıyor. Ağustos ve eylül ayları itibariyle piyasaya sunuyorlar. Dörtlü grip aşısının içinde A ve B alt grupları altında toplam dört suş bulunuyor. Bunlardan A Grubu altında H1N1 ve H3N2, B Grubu altında da Yamagata ve Victoria suşları yer alıyor. Üçlü aşıda bu şuşlardan Victoria yer almıyor. Aşı sadece bir yıl koruduğu için her yıl uygulanmalı.

YENİ AŞILAR YOLDA

Grip aşısının Türkiye’deki en büyük tedarikçisi olan Sanofi Pasteur’ün Türkiye-İran Genel Müdürü Dr. Emin Turan, önümüzdeki hafta 140 bin doz aşının daha depolara dağıtılacağını söyledi. Bu sezon toplam 2 milyon 200 bin grip aşısı getirmiş olacaklarını belirten Dr. Turan, “Diğer firma 3’lü aşı getirmeyince SGK kapsamında olan tek aşı tedarikçisi biz kaldık. Üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Aslında aşı planlaması yaparken yıllık artışı da hesaba katarak istedik ve geçen seneden daha fazla da aşı getirdik. Ama şu an talebin en yüksek olduğu dönem. Elinde aşı bulunmayan eczanelerin sayısında artış oldu. Önümüzdeki hafta yapacağımız tedarikle aşı sıkıntı kalmayacaktır. Gelecek talebe göre tekrar bir değerlendirme yapabiliriz” dedi.

GSK SADECE 4’LÜ AŞI GETİRDİ

Geçtiğimiz sezonlarda yine SGK’nın geri ödeme kapsamındaki grip aşılarından birini de GSK firması getiriyordu. Ancak firma bu yıl piyasada 4’lü grip aşısıyla var. GSK Türkiye Medikal Direktörü Dr. Yıldıray Tanrıver, “GSK’da, koruma kapsamı daha geniş olan dörtlü aşının üretimi daha öncelikli hale geldi. Dörtlü aşı geri ödeme kapsamında değil. Bizim aşımızda sıkıntı yok, eczanelerde bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Grip aşısı erken tükendi

Risk grubundaki 23 milyon grip aşısı olmalı

Prof. Dr. Serhat Ünal (Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı): Henüz grip vakaları görmeye başlamadık. Grip aşısı olmayanlar yaptırabilirler. Türkiye’de 17 milyon 50 yaş üstü olup, diyabet, kronik akciğer, kalp ve böbrek, solunum yetmezliği hastalısı var. 7.5 milyon da 65 yaş üstünde var. Bunlar toplandığında 23 milyon grip aşısı olması gereken, risk grubunda kişi var. Grip aşısı ölümlerin yüzde 80’ini önlüyor. Dünyada her yıl 1 milyar grip vakası meydana gelmekte, 3 ila 5 milyonu ciddi, hastaneye yatışı gerekiyor. Bu hastaların 300-500 bin kaybediliyor. Grip şakaya gelmez. Kalp, böbrek, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlara ve 65 yaş üstündekilere grip aşısı ücretsiz. Gebeler de gribi ağır geçiriyor. 4’üncü aydan itibaren yaptırabilirler.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!