Güncelleme Tarihi:
Toplumda çok sayıda kişinin başına gelen ancak pek umursanmayan göz kanlanmasında tıbbi bir tedaviye genellikle gerek yoktur ve kanlanma kendiliğinden geçer. İşte göz kanlanmaları hakkında bilmeniz gerekenler...
Gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabakası olan konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi nedeniyle oluşan göz kanlanmalarını çeşitli durumlar tetikleyebilir. Klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak göz kanlanmasına neden olabilir. Özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskli olduğunu ifade eden uzmanlar, uzun süreli göz kanlanması durumunda bunun ihmal edilmemesi ve bir hekime başvurulup nedenlerinin araştırılmasını öneriyor.
Göz kanlanmaları genellikle konjoktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlıdır. Göz kuruluğu, allerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma, ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibi iltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar göz kanlanmasına neden olabilir.
GÖZ KANLANMASI NASIL GEÇER?
Göz kanlanmasının tedavisi genellikle altında yatan nedene göre yapılır. Örneğin; Ani göz tansiyonu varlığında tansiyonun düşürülmesi ve tedavisi, üveitlerde gerekli tedavinin yapılması gibi. Bunların yanından göz kanlanmasını gidermek için bazı doğal yöntemlerde mevcut.
BUZ KÜPLERİ: Soğuk, kanın dağılmasını azaltmada hızlı ve kolay bir yöntemdir. Buz küplerini kağıt havlunun içine sarın ve kanlanma olan gözünüzün üstünden bir süre uygulayın.
SOĞUK SÜT: Küçük pamuk parçalarını soğuk süt ile ıslatın ve kanlanma olan gözünüz üstünde bir süre bekletin.
SEBZE VE MEYVELER: Salatalık, patates ve elmanın dinlendirici ve yatıştırıcı bir etkisi olduğu biliniyor. Salatalık, patates ve elmaları dilimleyerek kanlanma olan gözünüzün üstünde ortalama 15 dakika civarı bekletin, etkisini göreceksiniz.