Güncelleme Tarihi:
1. Yaz aylarında gözlerimizi tehdit eden sorunlar neler?
Yaz aylarında, gerekli önlemler alınmadığı taktirde gözlerimizi tehdit eden pek çok faktör var. Bunların başında ultraviyole ışınlarının verdiği zararları, havuz suyundan geçebilen enfeksiyon hastalıklarını ve bazı alerjik hastalıkları saymak mümkün. Bu nedenle yaz aylarında, tıpkı cildimiz ve saçlarımızın olduğu gibi gözlerimizin de sağlığını korumak için dikkatli olmalıyız.
2. Gözlerde enfeksiyona neden olan faktörlerin başında neler geliyor?
Özellikle havuzlardan geçen klamidya bağlı konjonktivit adı verilen göz iltihabı oldukça fazla görülüyor. Suyu hijyenik olmayan ve temizlik koşullarına fazla dikkat edilmeyen, kalabalık havuzlara girilmesi bu hastalığın riskini de artırıyor.
3. Konjonktivit yani göz iltihabının başlıca belirtileri arasında neler sıralanabilir?
Gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve gözlerden sarımtırak sümüksü akıntı gelmesi başlıca belirtiler arasında. Hastaların, bu belirtileri fark eder etmez bir göz hastalıkları uzmanına başvurması ve muayene olması gerekir.
4. Göz enfeksiyonlarından korunmak için nasıl önlemler alınabilir?
Öncelikle temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesi çok önemli bir konu. Enfeksiyonlar kolay bulaşabildiği için kısa sürede salgınlara yol açabiliyor. Ayrıca hasta olan kişilerin havluları, yastık kılıfları diğer kişilerden ayrı olmalı. Bu kişiler ellerini sık sık yıkamalı.
5. Güneş ve ultraviyole ışınları gözlere nasıl zarar veriyor, hangi hastalıklara yol açıyor?
Özellikle son yıllarda, ozon tabakasının incelmesiyle etkisini daha da artıran ultraviyole ışınları gözün kornea tabakasına ciddi zararlar verebiliyor. Denizden yansıdığı zaman daha da zararlı hale gelen bu ışınlar korneada yüzeysel aşınmalar oluşturabiliyor, ayrıca görme sinirlerindeki sarı noktalarda bozulmalara yol açarak görmeyi olumsuz şekilde etkileyebilir. Gözlerin korunmasız şekilde güneşe maruz kalmasının “pterygium” adı verilen göz yüzeyinde et yürümesine neden olduğu ve katarakt oluşumunu tetiklediği de biliniyor.
6. Güneşten ve zararlı
ultraviyole ışınlarından gözlerimizi nasıl koruyabiliriz?
Bunu yapmanın en iyi yolu tabii ki kaliteli bir güneş gözlüğü satın almak ve bunu açık havada bulunduğumuz sürece kullanmak. Güneş gözlüğü seçimi çok önemli ve kesinlikle estetik kaygılar düşünülerek, gelişigüzel tezgahlardan satın alınmamalı.
7. Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak gözlere nasıl zarar verir, nelere yol açabilir?
Kaliteli olmayan güneş gözlükleri ultraviyole ışınlarını gerektiği gibi filtre edemez. Bu da güneş gözlüğü kullanmamaktan bile daha riskli sonuçlar doğurabilir. Çünkü gözlük camlarının yanlış renklendirilmesi nedeniyle göz bebekleri büyür, gözlerimizi kısmayız ve bu şekilde gözlerin içine daha fazla ultraviyole ışını girer.
8. Güneş gözlüğü görevi
gören kontakt lenslerin olduğu doğru mu? Bunlar gerçekten etkili bir koruma sağlar mı?
Evet, son yıllarda geliştirilen ve tıpkı gözlükler gibi ultraviyole filtresine sahip olan kontakt lensler gözleri koruyabiliyor. Bu lensler özellikle spor yapan kişiler için büyük avantaj sağlıyor.Bu lensler, uçan gözlüklerden şikayetçi olan yelkenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
9. Kontakt lens kullananların havuza lensleriyle girmeleri mümkün mü, yoksa bu, sakıncalı olabilir mi?
Kontakt lens kullanıcıları girdikleri suyun temizliğinden eminlerse girebilirler. Ancak bu, lenslerin kolayca gözden çıkıp, kaybolma riskini de beraberinde getiriyor. Kirli sulara kontakt lensle girmekse enfeksiyon tehlikesinin katlanarak artmasına yol açıyor. Bu nedenle lensleri çıkarmak ya da deniz gözlüğü kullanmak gerekiyor.
10. Rüzgar ve toz gözlere zarar verir mi? Bunların yarattığı risklerden nasıl korunabiliriz?
Yaz aylarında toz ve polenlerin fazla olması nedeniyle sık sık alerjik reaksiyonlarla karşılaşılıyor ve bu reaksiyonlar çok şiddetli olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca toz ve polenli ortamlardan uzak durmak, böyle ortamlarda gözlük ve şapka kullanmak gerekiyor.