Güncelleme Tarihi:
Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Aral, zeytinyağında bekletilmiş incirin erkek farelerde sperm kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla çalışma başlattı. Erkek infertilitesinin dünyadaki en büyük problemlerden biri olduğunu söyleyen Prof.Dr. Aral, "Yurtdışında da bu alandaki çalışmalar çok ilgi görüyor. Biz de üreme performansına ve sağlığa etkisi olduğu bilinen incir ve zeytinyağının sözü edilen etkilerini bilimsel bir temele oturtmak istedik. Eğer hayvanlarda olumlu sonuç alırsak insanlar için de önereceğiz" dedi.
BEYİN-CEVİZ İLİŞKİSİ GİBİ
ERKEK ÜREMESİNE YÖNELİK AZ BİLGİ VAR
İncirin eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edildiğini, zeytinin de sağlığa yararlı etkilerinin yüzyıllardır bilindiğini hatırlatan Prof. Dr. Aral, bu iki ürünün erkeklerde üreme zenginliği üzerine etkileri konusunda ise çok az bilginin bulunduğuna dikkat çekti. Günümüzde yumurta sayısı yeterli olmadığı için hamile kalamayan kadınların yumurta sayısını artırmak için kuru incir kürünün önerildiğini anımsatan Aral, sperm hücresi sayısı düşük olan erkeklerde düzeltmek için zeytinyağı-kuru incir kürünün önerildiğini ifade etti.
"FAZLASI ZARAR MI?" DİYE DE BAKILACAK
Çalışmanın proje halinde sunulduğunu, henüz uygulamasının yapılmadığını belirten Prof.Dr. Faruk Aral, proje doğrultusunda 15 gün zeytinyağında bekletilmiş inciri erkek farelere ağız yoluyla vereceklerini ve üreme performansı üzerinde etki edip etmediğine bakacaklarını kaydetti. 12 haftalık olan erkek farelerin oda ısı ve rutubetinde doğal ışığa maruz bırakılacağını dile getiren Aral, ilk kez yapılacak projenin tahmini süresinin 6 ay olduğunu söyledi. Aral ayrıca, fazla tüketimin zararlı etkilerinin de olacağını düşünerek bunun sonuçlarının da araştırılacağını belirtti.
PROJENİN TEKNİK ANLATIMI
Prof.Dr. Aral, projenin teknik detaylarını şöyle anlattı:
"Yağlı incir homojen karışımından erkek farelere 15 gün süreyle oral yoldan 0, 50, 500, 5000 miligram/ kilogram dozunda verilecektir. Deneme süresi sonunda öldürülen bu farelerden alınan epididimal spermasında spermatazoa yoğunluğu, motilitesi ve anormal spermatazoa oranına bakılacaktır. İlave olarak testis histapatolojisi incelenip, Comet Assay yöntemiyle DNA analizi yapılacaktır. İncir ve zeytinyağı materyali Ege Bölgesi ürünlerinden temin edilecektir. Bu projede zeytinyağında bekletilmiş incirin erkek farelerde reproduktif performans üzerine etkisini inceleyerek, erkeklerde sperm kalitesi üzerine yeni bilgiler elde edilecektir."