Güncelleme Tarihi:
Fethiye Merkez Atatürk İlköğretim Okulu 7-D sınıfı öğrencisi Muhammet Oran, Teknoloji Tasarım Dersi ödevi için hazırladığı akıllı bastonda, yaydığı ultrasonik sinyallerle geri manevra sırasında otomobille engel arasındaki mesafeyi ölçen park sensörü kullandı. Tıpkı otomobillerdeki gibi sesli uyarı sistemiyle çalışan sensör bir engele yaklaşıldığında kesik kesik, çarpma mesafesine gelindiğinde ise sürekli sinyal vererek görme engelliyi uyarıyor. Bastonun uç kısmına yerleştirilen tekerlekler ise görme engellilerin yürüyüş yolundaki çukur ve tümsekleri basit bir yöntemle tespit etmesini sağlıyor.
MUHAMMET'İN İCADI OLAN BASTON / Foto Galeri
BEBEK ARABASI TEKERİ, PİL, PARK SENSÖRÜ
Bastonu tasarlarken bebek arabası tekeri, park sensörü ve güç kaynağı olarak pil kullanan Muhammet Oran, geçen mart ayında yapımına başladığı tasarımını 2 haftalık çalışma sonunda tamamladığını söyledi.
Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için uzun süre fikir aradığını anlatan Oran, fikri bulduktan sonra yapım aşamasında zorlanmadığını kaydetti. Projenin kendisi için henüz çok yeni ve geliştirilebilir olduğuna dikkati çeken Oran, "Daha öncede bu tarz projelere ilgim vardı. Bu projede görme engelliler üzerinde durdum ve tasarımı yaptım. Ben buna ucunda tekerlekler olduğu için ’görme engelli arabası’ diyorum. Engellilerin duran cisimleri tespit edebilmesi için üzerinde araba sensörü var. Tekerlekler sayesinde de çukur ve tümsekler tespit edilebiliyor" diye konuştu.
Oran’ın Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmeni Hüseyin Yeşil ise öğrencisinin dersin amacına uygun bir proje hazırladığını belirterek, "Öğrencimizin hazırladığı baston, görme engelli vatandaşlarımızın yardım almadan kendi başlarına yollarda rahatça yürüyebilmeleri sağlayacak. Muhammet’in bu tür çalışmalara ara vermeden devam etmesi, en büyük isteğimiz" dedi.
GÖRME ENGELLERİN BEĞENİSİNİ KAZANDI
Akıllı baston görme engellilerinde ilgi ve beğenisini kazandı. Bastonu test eden doğuştan görme engelli Seda Çelik, bastonun kaldırımlarda bulunan ağaç, elektrik direği ve iş yerlerinden çıkarılan masa, sandalye gibi engellerde görme engellilere büyük kolaylıklar saylayacağını dile getirdi. Çelik, bir öğrencinin görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalışmasının takdire şayan olduğunu sözlerine ekledi.
'KALDIRIMLAR TUZAKLARLA DOLU'
6 Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Mehmet Üstün de bastonu test etti. Kaldırımların görme engelliler için tuzaklarla dolu olduğunu belirten Üstün, bastonun geliştirilmesi durumunda görme engellilere büyük kolaylıklar sağlayacağını aktardı. İlk kez böyle bir bastonla karşılaştığını söyleyen Başkan Üstün, şöyle dedi:
"Bunu tasarlayan öğrenciyi kutluyorum. Son derece yerinde bir tasarım olmuş. Bilindiği gibi kaldırımlarımızda görme engellilere güçlük çıkacak her şey mevcut. Ağaçlar ve direklere, iş yerlerinin kaldırıma çıkardığı tezgahlar dolaplar ve diğer eşyalar eklenince görme engellilerin kaldırımda yürümesi imkansızlaşıyor. Yaralanmalara varan düşmeler yaşanıyor. Tasarım bu açıdan kesinlikle faydalı olur. Sesli sinyal yerine titreşim eklenebilir. Hafifletilip, katlanabilir hale getirebilir. Ancak bir çocuğumuzun görme engelliler için duyarlılık göstermesi ve böyle bir çalışmanın içine girmesi bizim için hepsinden önemlidir."